Eskilstuna kommun kraftsamlar mot bidragsbrott

För att blockera brottslingar och stoppa plundringen av skattemedel har Eskilstuna kommun vidtagit flera åtgärder – bildandet av gruppen mot felaktiga utbetalningar, FUT-funktionen, är en av dem. "Bidragsfusket är en röta, en sjukdom som måste stoppas", säger kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S).

Jimmy Jansson (S) är stolt över inrättandet av gruppen mot felaktiga utbetalningar. "Vi blir väldigt glada när de når framgång, de är våra hjältar", säger han.

Jimmy Jansson (S) är stolt över inrättandet av gruppen mot felaktiga utbetalningar. "Vi blir väldigt glada när de når framgång, de är våra hjältar", säger han.

Foto: Joakim Serrander

Eskilstuna2023-10-21 18:30

Bedrägerier mot de offentliga försäkrings- och bidragssystemen, där pengar betalas ut på felaktiga grunder, underminerar förtroendet för såväl myndigheter som politiker. 

– Den som medvetet är ute för att tjuva ska inte ha en krona, säger kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S).

Välfärdsbrott har länge varit synonymt med chans till stor ekonomisk vinning samtidigt som risken att åka fast – och dessutom dömas – har varit låg. Eskilstuna kommun har valt att aktivt agera mot fusket genom att bilda gruppen mot felaktiga utbetalningar, internt kallad FUT-funktionen.

– De här problemen finns i varje kommun. Vissa väljer bara att inte se dem. I centrum ligger ett dysfunktionellt ekonomiskt system, där det för den kreative har varit relativt enkelt att sno välfärden på pengar.

undefined
"Vill man stjäla från det gemensamma så har man inte i Eskilstuna att göra", säger Jimmy Jansson (S)

Den kommunala enheten genomför årligen flera granskningar om misstänkt fusk och anmäler löpande ärenden till polisen när utredningar visar uppsåt till bidragsbrott. 

– Det har länge rått en beröringsskräck kring ämnet välfärdsbrott men idag går det att prata om problemet och det är bra.

– Vill man fuska och stjäla ska man inte flytta till Eskilstuna. Medborgare som betalar skatt ska känna sig förvissade om att skattepengarna inte försvinner till bedragare.

Han är stolt över kommunens satsningen på en egen enhet som undersöker och avslöjar bidragsfuskare – och hittills nöjd med utfallet.

– Vi blir väldigt glada när FUT-funktionen når framgång, de är våra hjältar. Under 2022 gjorde gruppen 27 polisanmälningar och yrkade skadestånd och återkrav på närmare 2,5 miljoner kronor.

Hittills i år har 11 utredningar blivit polisärenden, med återkrav på drygt 1,5 miljoner kronor.

– När nya majoriteten tog över kom vi fram till att det här var något vi skulle riva i. Det handlar inte bara om att jaga tillbaka pengar som hamnat i fel fickor, utan främst om att vrida hela synsättet på fusk och mygel och ta tillbaka kontrollen.

undefined
Problem med välfärdsbrottslighet finns i varje kommun. Vissa väljer bara att inte se dem. I centrum ligger ett dysfunktionellt ekonomiskt system, där det för den kreative har varit relativt enkelt att sno välfärden på pengar", säger Jimmy Jansson (S)

Eskilstuna kommun sköt till egna pengar för att bilda FUT-funktionen och enligt Jimmy Jansson bär den snart sina egna kostnader.

– Det är så klart bra om den kan försörja sig själv, men i mitt tycke får FUT-enheten gärna kosta – och växa. Signalen den resulterar i är väldigt värdefull. 

– Många arbetande Eskilstunabor får vända på varenda krona för att klara tillvaron. Priset vi betalar om fusket får fortsätta är ett samhälle som människor tappar tilltro till.

Enligt flera statliga utredningar uppskattas brott och bedrägerier ligga bakom två till fyra procent av utbetalningarna från de offentliga välfärdssystemen.

För kommunens del handlar det om mångmiljonbelopp och fusket rör främst mygel med försörjningsstöd, föreningsbidrag och personlig assistans.

– Gällande lagstiftning är inte alltid på vår sida och för mig är det ofattbart att en person kan ha rätt till försörjningsstöd trots att densamma belagts med att hyra ut sin lägenhet svart. Det är helt sjukt, säger Jimmy Jansson.

Han ser inte någon anledning till att kommunen ska vara generösare än vad lagen kräver och efterfrågar bättre kontroller redan innan bidrag betalas ut.

– Det är fortfarande en på tok för låg tröskel för att lockas in i fusk och en bättre kontrollapparat behövs.

– Vi kommer inte att vika oss, vi ska däremot öka takten och våra ansträngningar att motverka den här typen av stölder. Vill man stjäla från det gemensamma så har man inte i Eskilstuna att göra.

Exempel på bidragsbrott

En kvinna, 35 år, med tre barn hyr en tvårumslägenhet.

Efter tips görs hembesök och där bor istället en äldre man och en jämnårig kvinna.

De berättar att den yngre kvinnan bor med pappan till barnen i en annan lägenhet.

Kvinnan får bidrag som ensamstående, samt har intäkter från den olovliga uthyrningen i andra hand.

Välfärdsbrottslighet, menar SKR, är när en extern aktör – företag eller privatperson – otillbörligen utnyttjar kommunala eller regionala medel för egen vinning. 

Källa: FUT-enheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!