Skatteverket sågar FL-byggs rekonstruktion

Frense livings agerande under företagsrekonstruktionen strider mot förarbetena i lagen. Det, och väldigt mycket annat, skriver Skatteverket i ett skarpt yttrande till tingsrätten.

Skatteverket är tydliga med att de inte anser att företagsrekonstruktionen i Frense living bygg ska fortsätta.

Skatteverket är tydliga med att de inte anser att företagsrekonstruktionen i Frense living bygg ska fortsätta.

Foto: TT/Robin Folkö

Eskilstuna2024-06-19 06:54

Nyheten i korthet

  • Skatteverket kritiserar byggföretaget Frense Living Bygg (FL-Bygg) och dess rekonstruktör Niklas Alvestrand Körling för hanteringen av företagets rekonstruktion som startade i december förra året.
  • Myndigheten motsätter sig FL-Byggs begäran om att förlänga rekonstruktionen med ytterligare tre månader, på grund av bristande kommunikation och osäkerhet kring företagets enda kvarvarande projekt.
  • Skatteverket noterar också att FL-Bygg ligger långt efter sina egna likviditetsprognoser och menar att företagets inställning till att inte ta nya projekt strider mot förarbetena till lagen om företagsrekonstruktion.

Rekonstruktionen av det krisande byggföretaget Frense living bygg, FL-bygg, har pågått sedan december i fjol. Bolaget ansökte i förra veckan om att få förlänga rekonstruktionen med ytterligare en tremånadersperiod, något som Skatteverket nu i skarpa ordalag motsätter sig.

I ett yttrande till tingsrätten riktar myndigheten hård kritik mot hur såväl bolaget som rekonstruktören Niklas Alvestrand Körling hanterat processen hittills.

Kontakten från Alvestrand Körling har varit "nästintill obefintlig", vilket enligt verket varit "ordentligt bristfälligt":

"Efter sex månaders rekonstruktion bör rekonstruktören på ett tydligare sätt antingen genom möten, utskick eller som minst vid förlängningsbegäran, vilken nu inskickats till tingsrätten en andra gång, på ett tydligare sätt kommunicera med borgenärerna", står det i yttrandet.

Skatteverket pekar på frånvaron av information från FL-bygg och menar att det inte går att följa hur rekonstruktionen fortlöper.

På samma sätt pekar verket på osäkerheten kring när bygget av 206 nya hyresrätter i Årby kommer att vara färdigt. FL skriver i sin ansökan om förlängning att man planerar ha färdigställt den första delen i juli i år, men Skatteverket tvivlar:

"Dessa datum har hela tiden flyttats fram i tiden."

För att tingsrätten ska bevilja en förlängning en andra gång krävs "synnerliga skäl", enligt lagen. Det menar Skatteverket att FL-byggs hantering av projektet Årby "på inget sätt" gör.

Myndigheten noterar också att FL verkar inställt på att det ska avvecklas. Det i sin tur strider mot hur lagen är tänkt att fungera, enligt verket.

"Skatteverket menar att bolagets aktiva val att inte ta nya projekt talar starkt för att verksamheten ska avvecklas efter genomförd rekonstruktion helt i strid med förarbetena till lag om företagsrekonstruktion."

Ett kontoutdrag som verket tagit del av visar att FL-bygg ligger långt efter sina prognoser för den egna likviditeten. Enligt prognos skulle FL ha 27,6 miljoner kronor i kassan i slutet av maj månad. I verkligheten fanns det då 935 000 kronor på kontot.

De närmare 200 borgenärerna har nu fram till tisdag den 25 juni på sig att säga sin mening. Om tingsrätten avslår begäran om förlängning väntar konkurs för Frense living bygg.

Vi har sökt rekonstruktören Niklas Alvestrand Körling som meddelar att han kommer att svara på Skatteverkets kritik i ett yttrande till tingsrätten.

Företagsrekonstruktion

Ett bolag som har betalningsproblem, men som bedöms kunna bli livskraftigt på sikt, kan beviljas företagsrekonstruktion av tingsrätten. En företagsrekonstruktion är ett alternativ till konkurs där företaget får hjälp av en rekonstruktör med att få ordning på ekonomin och återuppbygga verksamheten. En rekonstruktion pågår i regel i tre månader, men kan förlängas med tre månader i tagen. Som längst kan rekonstruktionen pågå i ett år.

Källa: Domstolsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!