Jämförelsesajten Elskling har beräknat elkostnaden för en normalvilla med en årsförbrukning på 20 000 kilowattimmar i elområde 3 där Eskilstuna ligger.
-Prisbilden denna vinter är cirka tre öre lägre än i fjol. Det motsvarar cirka 350 kronor i lägre elkostnad, säger Faraz Azima, vd vid Elskling.
Orsaken till att skillnaden inte är så stor jämfört med fjolåret är att även förra vintern karaktäriserades av låga elpriser.
-Detta kan jämföras med skräckvintern 2010/2011 då elkostnaden för motsvarande hushåll blev då 4 300 kronor högre än årets elkostnad, säger Faraz Azima.
Kunder med fastprisavtal påverkas inte av prisförändringar, men har troligen förbrukat mindre el på grund av det milda vädret.
-Elprismässigt har de ju samma pris per kilowattimme. Men i och med att det har varit milt har de ju troligen behövt mindre el till uppvärmning av sina hus, säger Faraz Azima.
Hur priset kommer att utvecklas framöver beror på vädret, men enligt Elskling förväntar sig marknaden att priset ska sjunka lite till. Det har lett till en stor efterfrågan på rörliga avtal.
-För första gången på flera år är det fler som tecknar rörligt än fast. Det beror på att man inte är särskilt orolig för att det ska bli högre elpriser än i dag.
Förväntningarna avspeglas även i fastpriskontrakten.
-Prisnivån som man kan binda sitt elpris på i dag är lägre än på sju-åtta år. Man får fråga sig själv vad man tycker är lämpligast för det egna hushållet, säger Faraz Azima.
Energimarknadsinspektionen rekommenderar hushållen att utgå från hur stora marginaler de har när de ska välja fast eller rörligt.
-Om man har små marginaler kan det kanske vara bra med fast avtal för då har man lite kontroll och det kommer inga plötsliga uppgångar. Om man har lite större marginaler då kanske man har råd med någon enstaka uppgång och så kan man också dra nytta av när elpriset går ner, säger Mattias Johansson, konsumentkontakt vid Energimarknadsinspektionen.
Hushåll kan även spara pengar på att jämföra olika elhandlare innan de bestämmer sig. En jämförelse av rörliga, löpande avtal på Energimarknadsinspektionens jämförelsesajt Elpriskollen visar att det dyraste avtalet kostar cirka 89 öre per kilowattimme och det billigaste cirka 80 öre per kilowattimme. För en normalvilla motsvarar det en skillnad på cirka 1 800 kronor på ett år.
Energimarknadsinspektionen uppmanar konsumenter att se upp med erbjudanden om "el till inköpspris". Många konsumenter har hört av sig till Energimarknadsinspektionen sedan de upptäckt att sådana avtal inte finns bland de billigaste på Elpriskollen.
-Det behöver inte fara fel med 'el till inköpspris', men det tillkommer ofta fasta kostnader som gör elen dyrare än den först verkar. Fråga alltid efter jämförpris. Då ser man elens verkliga kostnad, säger Mattias Johansson.
Enligt Elskling är den värst drabbade gruppen de som ännu inte har valt elavtal och som därför har tilldelats så kallade anvisningspris. Cirka 17 procent av alla hushåll har sådana avtal.
-Dessa betalade i medel 5 200 kronor mer än hushållen med rörligt elpris denna vinter, säger Faraz Azima.