Villaägare sparar pengar på historiskt lågt elpris

Regn och blåst har i år fått elpriset att falla till sin lägsta nivå sedan 2002.– Både det rörliga priset och de fasta prisavtalen ligger på en historiskt låg nivå, säger Bo Hesselgren vid Konsumenternas energimarknadsbyrå.

Foto:

Eskilstuna2015-07-30 05:00

I januari var medelpriset för elspothandeln på den nordiska elbörsen 28,5 öre per kilowattimme. I juni hade det mer än halverats till 14,2 öre. I juli har prisraset fortsatt till 9 öre per kilowattimme, enligt Anders Engkvist, chef för risk management och analys vid elhandelsföretaget Bixia.

– Fram till och med juli 2015 är det de lägsta spotpriserna i Sverige sedan 2002, säger han.

Priserna gäller elområde 3 där Eskilstuna, Strängnäs och Flen ingår.

Förutom nederbörd och vind bidrar en försenad snösmältning i fjällen till de låga elpriserna. Snööverskottet innebär att tillrinningen kulminerar samtidigt som konsumtionen är låg under semesterperioden.

– Om det då samtidigt är mycket vindproduktion blir spotpriserna mycket låga, säger Anders Engkvist.

Han menar att de stora överskotten av vatten och snö ger förutsättningar för låga spotpriser en bra bit in på hösten, dock inte så låga som just nu.

Erik Schrammel är analytiker och ekonom vid Energimarknadsinspektionen. Han säger att konsumenter påverkas på olika sätt av förändringar i spotpriset beroende på vilken typ av elavtal de har.

– Konsumenter med rörliga elavtal påverkas i större utsträckning av tillfälligt låga elpriser, jämfört med konsumenter med fastprisavtal. Detta beror på att det rörliga elpriset i högre grad följer kortvariga prisförändringar på elmarknaden. Långvariga förändringar i elpriset påverkar alla konsumenter, oavsett elavtal.

Han säger att det rörliga elpriset per kilowattimme i elområde 3 i genomsnitt varit 4,45 öre lägre för första halvåret 2015 jämfört med samma period förra året.

– Som riktlinje brukar vi anta att en villaägare med eluppvärmning har en årsförbrukning på 20 000 kilowattimmar. Givet en förbrukning på 10 000 kilowattimmar, jämnt fördelad under första halvåret, skulle prisskillnaden motsvara en besparing på 445 kronor under den perioden.

Konsumenter som har tecknat ett fastprisavtal med ett års bindningstid under första halvåret 2015 har i genomsnitt fått ett pris som är 1,87 öre lägre per kilowattimme jämfört med de konsumenter som tecknade ettårigt fastprisavtal under samma period föregående år, enligt Erik Schrammel.

Bo Hesselgren vid Konsumenternas energimarknadsbyå säger att det viktigaste är att undvika att ha ett anvisat pris. Det får den som inte har gjort ett aktivt val, till exempel vid flytt till en ny bostad.

– Då får man ofta betala betydligt mer och det är ju alldeles onödigt. Både det rörliga priset och de fasta prisavtalen ligger på en historiskt låg nivå. Vill man veta sin kostnad är det en stor fördel att ha ett fast pris, medan det rörliga alltid kan innebära en viss risk.

I juni hade 43 procent av elkunderna i elområde 3 rörligt pris och 35 procent hade fasta avtal på mellan ett och tre år. 15,1 procent av elkunderna hade tillsvidarepris.

De senaste åren har det lönat sig att satsa på rörligt pris, enligt statistik från Konsumenternas energimarknadsbyrå. De tre senaste åren har det varit lönsammare med rörligt pris än med fast ettårsavtal. De senaste fem åren har det varit lönsammare med rörligt pris än med fast treårsavtal.

Enligt Bo Hesselgren är det viktigt att jämföra priser när man ska välja elavtal.

– Jämför vad du kan få hos din egen elhandlare med andras priser, till exempel på elpriskollen.se.

Man bör även kontrollera uppsägnings- och bindningstid i sitt avtal om man funderar på att byta elleverantör.

– Det är en del som missar det och då åker man på straffavgifter för att man byter i förtid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om