Vattenskadorna ökar – nya köksmaskiner största orsaken

Antalet vattenskador ökar i Sörmland. Den största orsaken till ökningen är att nya köksmaskiner börjar läcka.

Läckor kan ge svåra skador. Vattnet hinner ofta rinna ut och förstöra golv, väggar och möbler innan det upptäcks.

Läckor kan ge svåra skador. Vattnet hinner ofta rinna ut och förstöra golv, väggar och möbler innan det upptäcks.

Foto: Johan Nilsson / TT

Eskilstuna2023-03-21 20:15

Vattenskador är den vanligaste och dyraste typen av skador i hushåll. 

– Vi följer trenden här i Sörmland och ser att vattenskadorna ökar precis som i Sverige. Antalet har ökat konstant de senaste åren och kostnaderna har gått upp, säger Andreas Fahlstedt, chef för affär och marknad på Länsförsäkringar Södermanland. 

Bara under 2021 registrerades 90 000 vattenskador i Sverige, vilket var en ökning med tio procent jämfört med året innan. 

– En anledning kan vara att fler och fler maskiner har vatten inkopplat till sig. Det kan vara kolsyremaskiner i kylar, ismaskiner i frysar och kaffemaskiner som har vatten kopplat direkt till sig, säger Andreas Fahlstedt. 

undefined
Läckor kan ge svåra skador. Vattnet hinner ofta rinna ut och förstöra golv, väggar och möbler innan det upptäcks.

En genomsnittlig vattenskada kostar 80 000 kronor. Det visar Länsförsäkringars årliga Vattenrapport som bolaget har gjort lagom till den internationella vattendagen den 22 mars. 

Vattenskadorna kostar dock inte bara pengar utan också tid. Nio av tio vattenskador hos Länsförsäkringars kunder i Sörmland tar över en månad att återställa. Två av tre tar mer än tre månader eftersom vattenläckor ofta måste torka innan man ens kan börja reparera. 

– Många tänker inte på hur lång tid man kan ha ett renoveringskaos hemma. Om du inte kan bo hemma ska du ha ett ersättningsboende och det kan vara trevligt första veckorna, men sedan när du har bott där ett par månader är det inte lika roligt längre, säger Fahlstedt.

undefined
Vattenvarnaren fästs på röret där vattnet kommer in i huset och larmar om det börjar läcka.

De allra flesta skador orsakas av trasiga ledningar, oftast för att de är gamla eller har rostat sönder. Samtidigt ökar vattenskadorna mest när det gäller apparater och annan utrustning, såsom diskmaskiner, tvättmaskiner och kyl och frys. Det är oftast vitvaror som är yngre än tio år som orsakar skadorna. Det kan verka märkligt, men enligt Vattenskadecentrum beror det på att många produkter i dag inte är designade för att hålla länge.

– Det tycker jag är rätt uppseendeväckande, säger Fahlstedt. 

undefined
Andreas Fahlstedt, chef för affär och marknad Länsförsäkringar Södermanland.

Köket är den främsta skådeplatsen för utrustningsskador eftersom kök och köksgolv sällan är utformade för att klara större vattenmängder. De saknar exempelvis de golvbrunnar och tätning som badrum och tvättstugor har.

– Vitvarorna som man använder höll kanske längre förr. Sedan kan det i vissa fall handla om att man installerar vitvaror i köket själv i högre utsträckning än i badrummen där någon med VVS-kunskap får sköta installationerna, säger Fahlstedt.

En enkel lösning för att undvika skador är enligt Länsförsäkringar att installera en vattenvarnare. Vattenvarnaren fästs på röret där vattnet kommer in i huset och kräver därför inga ingrepp eller jobbiga installationer. Vattenvarnaren analyserar vattenflödet och larmar om det börjar läcka. Användaren får då en notis i mobilen.

undefined
Karin Slättborn, hållbarhetssamordnare på Länsförsäkringar Södermanland.

I Norge måste exempelvis alla nybyggda hus sedan 2010 vara utrustade med vattenvarnare, vilket har lett till en minskning av vattenskadorna med upp till 85 procent. Länsförsäkringar Södermanland har sedan 2021 erbjudit huskunder en kostnadsfri vattenvarnare och enligt beräkningar har de installerade vattenvarnarna stoppat och identifierat läckage som inneburit en besparing av 89 miljoner liter vatten. Länsförsäkringar tycker att det borde bli lag på att nya småhus som byggs ska utrustas med varnare för vattenläckage.

– Installerade vattenvarnare bidrar även till att förhindra vattenbrist på hemmaplan genom att minska både läckage och onödig konsumtion, säger Karin Slättborn, hållbarhetssamordnare på Länsförsäkringar Södermanland. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!