Villabrand i Eskilstuna – drabbade räddades från tak

Boende fick fly ut på ett tak när en brand bröt ut i en villa i Eskilstuna tidigt på torsdagsmorgonen. Två personer fördes till sjukhus.

Räddningstjänst i närheten av brandplatsen vid sjutiden på torsdagsmorgonen.

Räddningstjänst i närheten av brandplatsen vid sjutiden på torsdagsmorgonen.

Foto: Martin Tolén

Eskilstuna2023-12-21 06:53

Det var klockan 04.23 som räddningstjänst, polis och ambulans larmades till villan i utkanten av Mesta/Berga i Eskilstuna. Räddningstjänstens vakthavande befäl Andreas Blomqvist berättar:

– Två personer som låg och sov på övervåningen hade vaknat av brandvarnaren. De lyckades ta sig ut på någon form av tak, och där ringde de 112.

Branden rasade då för fullt på nedervåningen i huset, med rökutveckling som följd.

– Den startade i nere i köket, berättar Blomqvist.

De två personerna som tagit sig ut på taket och slagit larm hjälptes ner och fördes till en väntande ambulans.

– Polisen hittade en stege och kunde hjälpa dem. De hade andats in en del rök så de fick åka in till sjukhuset.

Det var under morgonen ingen risk att branden skulle sprida sig till fler byggnader, men brandmännen jobbade för fullt med att begränsa skadorna på det drabbade huset. Branden hade spridit sig i konstruktionen, och man jobbade med att komma åt den.

– Vi blir kvar ungefär två timmar till som det ser ut. Men vi har goda förhoppningar att det (huset) ska stå kvar, sa Andreas Blomqvist vid 06.30.

undefined
En av räddningstjänstens enheter vid brandplatsen vid sjutiden.

André Eriksson, räddningsledare, berättade vid sju-tiden för tidningens reporter på plats att det brann kraftigt när brandmännen anlände tidigt på morgonen.

– Det brann ordentligt när vi kom på plats. Sedan har vi släckt utifrån och inifrån. Vi har rivit i väggar och innertak för att jaga på alla glödbränder som var.

Har ni någon uppfattning om hur branden startade?

– Nej, det är svårt att säga. Det får man titta på sen.

Han tror inte att de två personerna som har förts till sjukhus är allvarligt skadade.

– Polisen var först på plats och hittade personerna på taket och plockade ned dem med stege. De har avförts i ambulans, men var talbara och stående när de lämnade, säger André Eriksson.

Polisen meddelar vid åttatiden på morgonen att de två personerna inte är allvarligt skadade och att man inte misstänker något brott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!