Sedan slutet av augusti pryds den södra sluttningen av Vilsta Sporthotells tak med 186 diskreta slolcellspaneler. Målsättningen är att investeringen på 750 000 kronor ska betala av sig på åtta år, men med förhoppning att den ska generera grön energi till verksamheten långt längre än så.
– Jag ser satsningen på egna solceller som en del i vårt miljö- och hållbarhetsarbete, säger Göran Pettersson som kan summera ett av de sämsta hotellåren sedan han startade verksamheten 1990.
Vilsta Sporthotell är Green Key-certifierade sedan flera år, vilket innebär att de är en miljöcertifierad hotell- och konferensanläggning. Planerna på egna solceller har Göran Pettersson haft länge och för att det redan beviljade anläggningstillståndet inte skulle löpa ut blev det hög tid att få det gjort – trots dåliga tider.
– För oss har pandemin främst inneburit ett kraftigt tapp i gruppbokningar och konferenser. 40 utställningar i vår sporthall avbokades under sommaren och publikmagneter som vårt årliga midsommarfirande och Vilsta marknad fick också ställas in. Jag betraktar 2020 som ett förlorat år. Nu gäller det bara att övervintra och göra det bästa av situationen, säger Göran Pettersson.
Nyligen byttes den gamla lysrörsbelysningen i sporthallen ut mot energisnålare LED-lampor, något som ska ge både bättre ljus och längre livslängd.
– Vi har vidtagit många små åtgärder som kan betyda en hel del på sikt.
Ansökan om solceller godkändes för två år sedan och den ursprungliga tanken var att de skulle monterats på taket till den intilliggande sporthallen.
– I så fall hade de täckt en dubbelt så stor yta, men jag kände att de ändå skulle passa bättre på hotelltaket då det förbrukas mer el i den byggnaden.
Länsstyrelsen medgav flytt av anläggningen och tillät att skjuta fram installationen – med villkor att den skulle ske under innevarande år.
– Ungefär samtidigt slog coronapandemin till och då kändes det lite tungt med den finansiella osäkerheten på marknaden, men vi bestämde oss ändå för att köra, säger Göran Pettersson.
Den aktuella Hotell- och vandrarhemsbyggnaden, med 40 rum, tre konferensrum och matsal, har en elförbrukning som kostar verksamheten mellan 250 000–300 000 kronor om året. De nyinstallerade solcellerna ska enligt beräkningarna spara 60 000 kronor per år.
– Vi har beviljats solcellsstöd med 150 000 kronor och enligt kalkylen ska investeringen betala sig på åtta år och då är det ändå 30 års produktionsgaranti på solcellerna.
– Slår investeringen väl ut kan det mycket väl bli tal om att även utveckla solcellsproduktion på sporthotellshallen och campingens servicehus, som båda är två stora byggnader i vårt företag, säger Göran Pettersson.
Det är det snabbväxande Eskilstunaföretaget Ecokraft som har levererat den nya solcellsanläggningen, som enligt specifikationen ska hålla hög effektgaranti och genera drygt 56 000 kilowatt-timmar per år.
– Vi har tagit fasta på att handla för Eskilstuna och därför valt en lokal leverantör för att gynna näringslivet på hemmaplan. Hade jag varit osäker på överlevnad skulle jag aldrig gjort den här satsningen.
Nu hoppas Göran Pettersson på en ljusning i pandemiläget och, liksom flera av sina branschkollegor, på förlängda statliga stödinsatser och möjlighet till korttidspermitteringar.