Beslut om driftstart av vindkraftsparken sköts upp

Pågående juridiska processer gör att de nio färdiga vindkraftverken vid Kafjärden inte kan tas i full drift. ”Det är djupt olyckligt för samhällets omställning”, säger Charlotte Bergqvist, vd för Cloudberry Sverige som får medhåll av Sarita Hotti (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

De pågående juridiska processerna gör att ägaren till vindkraftsparken i Kafjärden inte kan sätta igång produktionen av el kontinuerligt.

De pågående juridiska processerna gör att ägaren till vindkraftsparken i Kafjärden inte kan sätta igång produktionen av el kontinuerligt.

Foto: Joakim Serrander

Eskilstuna2024-01-18 19:34

Vindkraftverken vid Kafjärden snurrar på med provdrift sedan en tid tillbaka och den el som produceras säljs på marknaden. Men något slutbesked för när verken kan tas i full drift har ännu inte getts till energiföretaget Cloudberry som äger anläggningen.

Orsaken är den juridiska process som inleddes förra året och som i grunden handlar om huruvida de nya turbiner som installerats i verken är förenliga med det ursprungliga bygglov som gavs 2016.

undefined
Cloudberry fick inte det slutbesked man behövde för att kunna starta driften av de nio vindkraftverken.

De turbiner som först var tänkta att användas finns inte längre att tillgå. Och de nya turbinerna gör att rotordiametern har ändrats från 120 till 126 meter. De ger även en högre effekt än vad som anges i tillståndet.

I oktober förra året beslutade dåvarande stadsbyggnadsnämnden att förändringarna rymdes inom det befintliga bygglovet. Men ärendet överklagades till länsstyrelsen som upphävde nämndens beslut.

undefined
De pågående juridiska processerna gör att ägaren till vindkraftsparken i Kafjärden inte kan sätta igång produktionen av el kontinuerligt.

Vid samhällsbyggnadsnämndens möte i onsdags var frågan om slutbesked på bordet, något som krävs för att kunna driftsätta verken kontinuerligt.  Enligt tjänstemannaförslaget skulle slutbesked inte ges men nämnden valde att skicka frågan på återremiss för att kunna fatta ett nytt beslut vid nästa nämndmöte.

undefined
"Djupt olyckligt", säger Cloudberry Sveriges vd Charlotte Bergqvist om det avsaknade slutbeskedet för anläggningen i Kafjärden.

– Vi anser att turbinerna ryms inom det befintliga lovet vilket vi fattade beslut om i oktober. Enligt vår uppfattning är allting kring vindkraftverken färdigutrett; totalhöjden såväl som buller- och skuggningseffekter. I avvaktan på utfallet i de rättsprocesser som pågår vill vi nu se på vilka möjligheter som finns att ge ett interimistiskt slutbesked. Med tanke på den elbrist som finns är det olyckligt att vindkraftverken bara står där, säger samhällsbyggnadsnämndens ordförande Sarita Hotti (S).

undefined
Sarita Hotti (S) är ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Ett interimistiskt slutbesked skulle ge Cloudberry möjlighet att köra verken för fullt i avvaktan på ett domstolsutslag.

Cloudberry, som överklagat länsstyrelsens beslut till mark- och miljödomstolen, har investerat en halv miljard kronor i Sundby vindpark som anläggningen i Kafjärden heter. Den planerade årsproduktionen uppgår till 89 GWh. Enligt bolaget motsvarar det elbehovet för 18 000 genomsnittliga hushåll. 

undefined
Charlotte Bergqvist är vd för Cloudberry Sverige, det företag som köpt vindkraftsparken i Kafjärden och investerat en halv miljard kronor.

Vad det uteblivna, alternativt försenade, slutbeskedet får för konsekvenser för bolagets satsning vill företaget inte spekulera i säger Charlotte Bergqvist, vd för Cloudberry Sverige.

– Vår förhoppning är att alla parter förstår ärendets dignitet och att frågan om ett slutbesked får en lösning så snart det går. Vi har byggt vindparken i enlighet med de beslut och tillstånd som Eskilstuna kommun meddelade oss i juli 2022. Att det fastnat i en juridisk process är djupt olyckligt för samhällets omställning och drabbar i förlängningen konsumenterna med högre elpriser som följd, säger hon.

De första planerna på en vindkraftsanläggning i Kafjärden presenterades redan 2007 av lokala privata markägare. 2016 tog det kinesiska företaget Envision via sitt dotterbolag Enwind över projektet som då växte i storlek. Efter en lång juridisk följetong som slutade i mark- och miljööverdomstolen stod det klart att nio 150 höga verk fick resas på platsen. I april 2022 förvärvade Cloudberry vindkraftsparken och under senhösten 2023 stod de nio verken på plats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!