Vinterns förlorare och vinnare

Försäljningen av skidor, mössor och vinterjackor går trögt. Samtidigt tjänar byggbranschen på den milda vintern. Vädret kan till exempel underlätta ombyggnaden av Fristadstorget så att det blir både billigare och bättre.

Drag Teamsportia MB.jpg

Drag Teamsportia MB.jpg

Foto:

Eskilstuna2014-01-03 08:00

— Vi är inställda på att sälja vintergrejer. Det är klart att det går sämre när det inte är kallt och snö, säger Pierre Skogsmo som är butikschef på Team Sportia vid Tuna Park.

Förra året ökade sport- och fritidshandelns försäljning i december med över 20 procent. Orsaken var ett vältajmat vinterväder innan jul, enligt Handelns utredningsinstitut. I år fick julhandeln dock ingen draghjälp av vädret, och ökningen blir enligt prognosen bara 1,5 procent.

— Självklart så påverkar det ju allting. Det ju inte bara skidor, det är vantar, mössor skidbyxor, allt som har med vinter att göra, säger Pierre Skogsmo.

Team Sportia vid Tuna Park har ändå lyckats hålla försäljningen uppe, bland annat tack vare att man i stället har sålt fler joggingskor, innebandyprylar och maskiner för hemmaträning.

— Här i Eskilstuna har vi klarar oss på ungefär samma siffror som förra året, men generellt över hela landet är det säkert 10-15 procent ner.

Dessutom började man rea redan innan julafton. Man har även arbetat mer intensivt med annonsering:

— På så sätt har man ju kunnat göra konstgjord andning om man får säga så.

Men då tjänar ni mindre?

— Vi går ju ur säsongen med sämre marginaler, så är det.

Vädret har även påverkat skoförsäljningen hos Team Sportias granne Skopunkten.

— Ja, det går väl inte sådär jättebra, vi har rätt så mycket kvar. Folk går ju i tygskor fortfarande. Det har ju knappt varit minusgrader, säger Paula Lindberg på Skopunkten vid Tuna Park.

Även i klädaffärerna i Tuna Park har man märkt av vädrets påverkan.

— Det har inte gått lika mycket vinterjackor och vinteraccessoarer som vanligt, säger Emelie Karlsson på Lindex.

Patric Larsson är butikschef på Kappahl:

— Det är många i år som tittar på den här lättviktsdunjackan. Den kan du ju ha vår, höst och nu när det är milt.

Samtidigt som delar av handelns försäljning drabbas negativt av vädret så gynnas byggbranschen. Stefan Ling är arbetschef på Peab som för närvarande arbetar med det nya Fristadstorget som ska stå klart till hösten.

— Man får inte någon tjäle. Det är väldigt fördelaktigt i den här typen av jobb som vi gör i ytskikt.

Enligt Stefan Ling kan det milda vädret bidra till att resultatet blir bättre eftersom risken minskar för att det ska följa med is i fyllningsmaterial. Is i fyllningsmaterialet kan annars ställa till problem vid byggen:

— När det smälter på våren så kan det bli sättningar.

Sparar ni pengar?

— Så kan det ju bli, det blir lite enklare. Man slipper uppvärmningskostnader och att tina tjälen. Men i det stora hela så är det inga stora pengar.

Blir det klart tidigare?

— Nej, det tror jag inte, inte något nämnvärt, säger Stefan Ling.

Vädret är även bra för Peabs bygge av det nya äldreboendet på Brunnsbacken och de arbeten som bolaget utför på lasarettet.

— Ja, det är ju positivt med anledning av uppvärmningskostnaderna under byggskedet, säger Paul Strand, arbetschef på Peab.

— Man tycker väl det är skönt som byggare. Men som privatperson tycker man inte det är så kul, faktiskt. Då hade man väl hellre velat ha snö på vintern.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om