Virkade tröstemöss levererades till barnen på sjukhuset

Små, söta virkade figurer. Alla handgjorda av ideella krafter runt om i landet. På torsdagen fick barn- och ungdomsavdelningen på Mälarsjukhuset sin första leverans med tröstemöss.

Linda Book och Kine Volt fick ta emot den första leveransen av tröstemöss till barn- och ungdomsavdelningen på Mälarsjukhuset. "De här kommer verkligen göra skillnad."

Linda Book och Kine Volt fick ta emot den första leveransen av tröstemöss till barn- och ungdomsavdelningen på Mälarsjukhuset. "De här kommer verkligen göra skillnad."

Foto: Lisa Hölne

Eskilstuna2022-01-03 07:45

– Det syns inte hur mycket jag ler här under munskyddet. Men jag är verkligen rörd. De här kommer verkligen göra skillnad, säger Linda Book, enhetschef på barn- och ungdomsavdelningen på Mälarsjukhuset.

Hon och Kine Volt, som är biträdande enhetschef, har precis tagit emot en väldigt speciell leverans till avdelningen. En stor plastlåda fylld med tröstemöss. Små virkade figurer som passar perfekt i ett barns hand.

undefined
Linda Book och Kine Volt fick ta emot den första leveransen av tröstemöss till barn- och ungdomsavdelningen på Mälarsjukhuset. "De här kommer verkligen göra skillnad."

– Tanken med dessa är inte att de ska vara en belöning utan de ska delas ut för att ge tröst och stöd, säger Jennie Nilsson som är ambassadör i Eskilstuna för Tröstemöss Sverige.

Att som barn behöva uppsöka ett sjukhus kan vara läskigt. Och att då få en liten virkad kompis som kan följa med genom behandlingarna och undersökningarna kan vara guld värt.

– Tänk vilken relation vi kan bygga med barnen med de här små figurerna. Den här lilla gåvan kan skapa förtroende och man får något litet att prata om och som man kan hålla i när det är som jobbigast, säger Kine Volt.

– Att folk har tagit sig tid att virka och gjort det här för barnen känns helt fantastiskt, säger Linda Book.

undefined
Tröstemössen virkas av ideella krafter runt om i landet. De skickas sedan till en ambassadör som tvättar, torktumlar och kontrollerar att varje figur uppfyller kraven som ställs innan de levereras till en barnavdelning.

Idén att skapa tröstemöss för att hjälpa barn på sjukhusens barnmottagningar startade i Danmark 2017, och för något år sedan tog Mette Kjelgaard initiativet till Sverige. Runt om i landet sitter nu ideella krafter och virkar figurerna som sedan skickas till en ambassadör för att tvättas och kontrolleras.

– Målet är att de ska finnas på alla sjukhus, säger Jennie Nilsson.

undefined
En plastlåda fylld med tröstemöss fick barn- och ungdomsavdelningen ta emot på torsdagen.

Facebookgruppen Tröstemöss Sverige samlar i skrivande stund närmare 2900 medlemmar. Här finns mönster till en rad olika figurer men också information om vilka krav en tröstemus måste uppfylla.

– Leveransen till sjukhusen får endast ske genom godkända ambassadörer. Det är för att vi ska kunna kontrollera så att de håller måtten och är säkra för barnen, säger Jennie Nilsson.

undefined
Jennie Nilsson är ny ambassadör i Eskilstuna för Tröstemöss Sverige. Vid den första leveransen hade hon hjälp av sin dotter Nathalie Cardestål.

Hon är själv helt nybliven ambassadör i Eskilstuna. Men virkningen har hon haft som hobby i över 15 år.

– Att virka är avkopplande för mig. Och det känns perfekt att kunna virka något som gör skillnad.

– Det känns så fint att vi kommer kunna ge det här, speciellt till barn som kommer till oss och som man vet kommer behöva gå igenom många jobbiga undersökningar. En tröstemus kan följa med som en kompis genom hela vårdkedjan, säger Kine Volt.

undefined
"Att folk har tagit sig tid att virka och gjort det här för barnen känns helt fantastiskt", säger Linda Book, enhetschef på barn och ungdomsavdelningen på Mälarsjukhuset.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!