När grammisgalan ägde rum i onsdags var Merit Hemmingson på plats på Cirkus i Stockholm. Hennes skiva "Hommage till Jan" var nominerad inom kategorin för årets folkmusik/visa.
– Men jag hade förväntat mig att Sven-Bertil Taube skulle vinna den kategorin, och mycket riktigt blev det så, säger Merit.
Hon säger att hon inte blev besviken över utfallet, men att det gav blodad tand. Hon har hittills varit grammisnominerad tre gånger, men aldrig lyckats kamma hem ett pris.
– Det fanns väl vissa som tyckte att det var min tur i år, men så tänkte inte jag.
Merit släppte sin första skiva för snart 50 år sedan, under 60-talet då hon tolkade svensk folkmusik genom att spela dem på - för den tiden - modernt popmanér. Efter millennieskiftet har hon hittills gett ut fem skivor, och en sjätte befinner sig i ett tidigt fosterstadium.
– Idén vi har är fantastisk men vi har inte hunnit börja än eftersom Tobias (Fröberg, producent, reds. anm.) är upptagen med så mycket annat. Men skivan kommer att handla om samarbeten.
Och just att jobba tillsammans med andra musiker är det som driver henne vidare. "Hommage till Jan" är inspelad tillsammans med den redan nämnda producenten Tobias Fröberg, och Merit berättar att hon inte förstår varför unga människor vill jobba tillsammans med henne.
– Jag hinner sällan lyssna på musik själv och har väl tappat tråden där. Men när jag väl hör nya grejer så bli jag inspirerad. Jag jobbar alltid tillsammans med yngre människor, och de lyfter mig och min musik. Man ger och tar, och bollar idéer med varandra. Det är fantastiskt.
Hur ser din publik ut i dag?
– Jag har alltid haft väldigt blandad publik. Nu är det allt från hipsters som samlar på vinyl till äldre. Det fanns kanske en mellanperiod då jag inte haft någon ordning alls och höll på med syntar och annat. Men så kom jag tillbaka till orgeln och min egen stil.
När Merit på lördag spelar på Royal i Eskilstuna så kommer hon att sitta bakom en klassisk Hammond B3-orgel. Hon säger att det är ett fantastiskt instrument att spela på.
– Sedan är den ju luftig till utseendet. Så folk kan se fotarbetet. Annars kanske det är många som tror att man bara spelar med händerna.