Viteshot och nya neddragningar på Djurgårdsskolan

Ytterligare neddragningar föreslås på Djurgårdsskolan. Samtidigt hotas skolan med vite sedan Arbetsmiljöverket konstaterat brister i arbetsmiljön. Men nya rektorn Åsa Carnesten avfärdar krisstämpeln: "Det är väldigt hög trivsel", säger hon.

Djurgårdsskolan hotas med vite på grund av bristande arbetsmiljö. Samtidigt aviseras om nya neddragningar.

Djurgårdsskolan hotas med vite på grund av bristande arbetsmiljö. Samtidigt aviseras om nya neddragningar.

Foto: Niklas Holm, Privat

Eskilstuna2021-05-24 16:56

Tidningen har i över ett års tid återkommande rapporterat om besparingspaket och neddragningar på Djurgårdsskolan som brottats med ett ekonomiskt underskott på flera miljoner kronor.

Lärare och föräldrar med barn på skolan har vädrat sin oro, och från fackligt håll har man flaggat för brister i arbetsmiljön och sjukskrivningar kopplade till neddragningarna. I september förra året gjorde Kommunal en anmälan till skolan med krav på åtgärder, och i oktober begärde man tillsyn från Arbetsmiljöverket.

Efter en inspektion i januari mottog skolan den 19 maj ett vitesföreläggande på 50 000 kronor. Arbetsmiljöverket uppger i sitt beslut att lärare och elevassistenter upplever en hög arbetsbelastning och slår fast att det finns brister i arbetsmiljön "som kan leda till att någon blir sjuk eller skadar sig".

undefined
"Budget i balans är det enda som är viktigt. De som drabbas är personalen och de svagaste eleverna", säger Kommunals skyddsombud Per Svanerö.

Djurgårdsskolan ska senast den 31 augusti följa upp och uppdatera den riskbedömning och handlingsplan som gjordes inför neddragningarna hösten 2020, samt undersöka personalens arbetsförhållanden med fokus på "organisatoriska och sociala faktorer".

– De uppföljningarna har vi redan planerat in och ska genomföra systematiskt. Vi i skolledningen anser att arbetsmiljön är viktig och vi önskar nu att vi får arbetsro på vår skola att kunna bedriva god och pedagogisk verksamhet, säger skolans rektor Åsa Carnesten.

Vitesföreläggandet kommer bara veckor efter att Djurgårdsskolan aviserat att ytterligare neddragningar är att vänta. Just nu pågår en MBL 14-förhandling om förslaget, som om det går igenom innebär att fyra elevassistenter och två språkstödjare försvinner från skolan till kommande termin.

undefined
Åsa Carnesten. rektor på Djurgårdsskolan sedan i januari, menar att bilden av situationen på skolan är felaktig. "Det är väldigt hög trivsel", säger hon.

Enligt Åsa Carnesten ingår minst två av tjänsterna i tidigare kommunicerade neddragningar.

– Vi har ett underskott som ligger kvar sedan tidigare år, men nu är det snart avbetalt. Då kommer vi tillbaka i ett bättre läge. Jag hoppas och tror att vi är inne på sluttampen och att ekonomin snart vänder. Då hoppas jag kunna anställa mer utbildad personal igen.

Fackliga företrädare är kritiska till att personalstyrkan återigen krymper.

"Självklart finns det en stor oro och risk för ohälsa hos personalen och lärarna på skolan inför den här neddragningen", skriver Cecilia Rahbek Nöhr, huvudskyddsombud för Lärarförbundet, i ett sms till tidningen.

undefined
Cecilia Rahbek Nöhr är huvudskyddsombud på Lärarförbundet Eskilstuna.

Per Svanerö, Kommunals skyddsombud på skolan, anser att förslaget är ytterligare ett slag mot en redan hårt prövad personalstyrka och elever i behov av särskilt stöd.

– Arbetsmiljöverket säger klart och tydligt att det finns brister i arbetsmiljön. Ändå fortsätter man med nya nedskärningar. Budget i balans är det enda som är viktigt. De som drabbas är personalen och de svagaste eleverna.

– Vi kommer varken kunna upprätthålla skollagen, arbetsmiljölagen eller barnkonventionen. Det här kommer att sluta illa för hela familjer.

Rektor Åsa Carnesten anser å sin sida att bilden av skolan, så som den framgått av tidningens rapportering, är felaktig.

– Vi som är en del av skolan vill känna igen oss i vad som skrivs, vilket många av personalen berättade för mig när jag kom till skolan.

Vad är din bild av läget?

– Som ny var det fantastiskt att komma hit. När man läser tidningen får man en känsla av att det här är en skola i kris, men efter att ha varit här i fyra månader kan jag säga att det inte alls stämmer. Personalen på Djurgårdsskolan är väldigt stolta över sin skola och det är väldigt hög trivsel. Man trivs med skolan, med eleverna och med varandra.

Sparpaket och turbulens

I januari 2020 aviserades att Djurgårdsskolan behövde spara över 5 miljoner kronor.

Förslaget innebar att ett stort antal tjänster skulle dras in, vilket utlöste kraftiga fackliga protester.

Trots protesterna försvann tolv tjänster inför höstterminen.

Två personer återanställdes senare. Inför höstterminen 2021 föreslås ytterligare neddragningar.

Facket anser att neddragningarna är skadliga för både personal och elever. 

Skolan menar att neddragningar är nödvändigt för att uppnå en budget i balans.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!