– Det är ju att produktionen har sjunkit väldigt drastiskt. Det är det fjärde kvartalet som är väldigt dåligt, säger Bosse Karlsson Löfroth, sekreterare i IF Metall på VCE i Eskilstuna.
Volvo CE meddelade den 19 mars att företaget skulle göra sig av med 450 anställda i Sverige, varav 70 i Eskilstuna. Bakgrunden var bland annat minskad efterfrågan på Volvos produkter.
För Eskilstunas del har besparingarna bland annat inneburit att företaget helt slutat anlita inhyrd personal. Före sommaren uppgick den inhyra personalen till 80-90 personer. Under hösten har de sista 50 lämnat Volvo CE.
Vad sysslade de 50 inhyrda med?
– Det är alla möjliga på maskinbearbetning, montering och så vidare. Det är klart att går man ner i antalet tillverkade enheter per vecka eller per dag så behöver man mindre folk, säger Bert Thulin, klubbordförande på IF Metall vid Volvo CE.
Under hösten har även cirka 15 Volvoanställda slutat på frivillig väg genom olika former av pensionslösningar och avgångsvederlag. Ett femtontal Volvoanställda är dessutom utlånade till Volvos fabrik i Köping.
Enligt Anne Bast, kommunikationschef för Volvo CE i Europa, Mellanöstern och Afrika, är effektiviseringsprogrammet nu i oktober fullt ut implementerat. Hon skriver i ett mejl till tidningen att branschen är säsongsbetonad.
– Vi har normalt en lägre efterfrågan på hösten vilket innebär en anpassning av produktion till volymer.
Bosse Karlsson Löfroth vid IF Metall berättar att det för närvarande pågår förhandlingar om att införa produktionsfria dagar vid Volvo CE i Eskilstuna. Om parterna kommer överens kan personalen senare i höst komma att få ägna sig åt annat än produktion under vissa dagar.
– Antingen att man är hemma eller att det är utbildning, säger Bosse Karlsson Löfroth.
Volvo CE i småländska Braås har redan infört produktion på fyradagarsvecka.
– Vi är överens om ett korttidsavtal som man har tecknat för att lösa problematiken under hösten eftersom man har så låg produktionsnivå, säger Per-Erik Andersson, klubbordförande för IF Metall vid Volvo CE i Braås.
Korttidsavtalet sträcker sig från och med vecka 39 till och med den sista december. Det innebär att anställda får vara lediga hela dagar med lönesänkning.
– Man producerar måndag till torsdag. På fredag går man utbildning eller är hemma, berättar Per-Erik Andersson.