Volvo CE storsatsar på fossilfria maskiner

På tisdagen presenterade Volvo CE sitt nya testlaboratorium med fokus på utveckling av tekniska lösningar för bränsleceller till tunga entreprenadmaskiner. Bolaget satsar på vätgasdrift och labbet i Eskilstuna är det första med att kunna testa kompletta bränsleceller och därför helt unikt inom koncernen. "Det är skoj att vi får den hit till Eskilstuna", säger Toni Hagelberg, Head of Sustainable Power på Volvo CE.

"Satsningen på vätgasdrift är unik och den första i Volvokoncernen. "Det är skoj att vi får den hit till Eskilstuna", säger Toni Hagelberg, Head of Sustainable Power på Volvo CE.

"Satsningen på vätgasdrift är unik och den första i Volvokoncernen. "Det är skoj att vi får den hit till Eskilstuna", säger Toni Hagelberg, Head of Sustainable Power på Volvo CE.

Foto: Joakim Serrander

Eskilstuna2021-05-18 16:45

Volvo CE:s uttalade ambition att vara helt fossilfritt 2040 är känd sedan tidigare och satsningen på eldrivna kompaktmaskiner är redan i full gång.

Nu startar Volvo CE:s tekniska center i Eskilstuna, med 700 medarbetare, ett nytt testlabb och investerar i företagets första vätgassatsning.

– Det är det första laboratoriet av det här slaget i hela Volvokoncernen och det är fler fordon än bara entreprenadmaskiner som kan dra nytta av den här tekniken, säger Toni Hagelberg.

Labbet med bränsleceller är ytterligare ett steg mot nollutsläpp och tanken är att med dess hjälp kunna utveckla emissionsfria tunga fordon.

– Vi ser satsningen som ett spännande komplement till våra batteridrivna maskiner.

undefined
I Volvo CE:s nya laboratorium utvecklas och testas tekniska lösningar för bränsleceller till tunga entreprenadmaskiner.

En bränslecell fungerar enkelt förklarat genom att den matas med vätgas och syre och genom en kemisk reaktion blir produkten elektricitet och vattenånga.

– I princip fungerar en bränslecell i mångt och mycket som ett batteri, förutom att det genererar sin egen elektricitet inne i fordonet i stället för att laddas från en extern källa. Det möjliggör längre räckvidder och passar därför bättre för fjärrtransporter och tyngre maskiner, säger Toni Hagelberg och fortsätter:

– Det är en intressant teknologi och förutsatt att vätgasen produceras med hjälp av grön el skapar den heller inte några negativa utsläpp, säger Toni Hagelberg.

– Elektriska batterilösningar är idealiska för entreprenadarbeten i bland annat stadsmiljö, men behovet av större batterier för tyngre tillämpningar gör dem olämpliga för större maskiner som används många timmar per dygn. Det är här vätgas kommer in som en lovande alternativ teknologi – samtidigt som vi kan nå vår målsättning att bli koldioxidneutrala. 

Investeringen i det nya labbet uppgår hittills till några miljoner kronor, men kan sannolikt att öka successivt. 

– Här har vi alla förutsättningar för att skala upp och framöver vill vi också kunna producera vår egen vätgas på plats. Inom fem år kan vi mycket väl komma att se produktion av vätgasdrivna maskiner, säger Toni Hagelberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!