Jenny Elfsberg menar att självgående maskiner kommer att eliminera den mänskliga faktorn som orsak till olyckor.
– De kan också utföra monotona uppgifter effektivare och med högre precision än mänskliga förare, säger hon.
Volvo CE arrangerade eventet Xploration Forum mellan den 9 och 14 september i Eskilstuna. På demofältet visades prototypversioner av hjullastare och dumprar upp för kunder och journalister från hela världen.
– Vi vill berätta för världen om våra spännande projekt och koncept. Även om tekniken kanske aldrig når marknaden, eller gör det först om flera år, så påverkar den otvetydigt vårt framtida erbjudande och har potential att rita om hela spelplanen för anläggningsbranschen, säger Martin Weissburg, chef för Volvo CE.
Totalt deltog ett 40-tal av Volvo CE:s största kunder. Evenemanget bevakades av ett 70-tal journalister från 40 olika länder.
Innovationerna som visades upp är pågående forskningsprojekt som ännu inte har lanserats på marknaden.
Företaget har satt upp mål som kallas Triple Zero och 10x. Triple Zero står för noll utsläpp, noll olyckor och noll oplanerade stopp. 10x står för 10 gånger högre effektivitet.
Jenny Elfsberg menar att verksamheten i Eskilstuna fyller en viktig funktion i framtagandet av nya teknologier.
– Styrkan av att vara global utnyttjar vi, men jag skulle ändå vilja säga att epicentrum för advanced engineering är i Eskilstuna för Volvo CE. Det är ju här de här nya teknologierna egentligen händer först, framför allt när det gäller electromobility. Vi investerar i en ny provanläggning för att hantera electromobility-delen.
Vid Xploration Forum fick kunderna och journalisterna bland annat se en hybridhjullastare lasta grus på en självgående eldriven minidumper.
Hybridhjullastaren, som kallas LX1, kan öka bränsleeffektiviteten med upp till 50 procent. Den har bland annat elmotorer vid hjulen, eldriven hydraulik och en liten dieselmotor. Prototypen består till 98 procent av nya delar. Minidumpern kallas HX1 och är batteridriven.
Demomaskinerna ingår i ett forskningsprojekt med eldrivna arbetsplatser. Målet är att omvandla stenbrotts- och aggregatbranschen genom att minska koldioxidutsläppen med upp till 95 procent och de totala ägandekostnaderna med upp till 25 procent. I slutet av 2018 kommer konceptet att testas i ett av kunden Skanskas stenbrott i västra Sverige.
Vid en annan demonstration under eventet fick publiken se prototypversioner av en självgående hjullastare och en självgående dumper som arbetade tillsammans.
– Demomaskinerna programmerades för att arbeta tillsammans och utföra specifika arbetsuppgifter på en förbestämd bana, förklarar Jenny Elfsberg.
Den obemannade hjullastaren lastade grus på den likaledes förarlösa dumpern som sedan körde i väg längs en smal väg. De självgående maskinerna är bland annat utrustade med högprecisions-gps och rörelsesensorer.
– Framtidens maskiner blir allt mer självgående, och föraren får en mer övervakande roll. För föraren blir arbetet mindre stressigt och mer intressant. Kanske fjärrstyrs flera maskiner av en och samma förare, säger Jenny Elfsberg.
Tester har visat att den självgående hjullastaren kan arbeta med motsvarande 70 procent av kapaciteten hos en tränad förare vid lastning och lossning. Maskinen har också utfört riktiga arbetsuppgifter för en av Volvo CE:s kunder vid en svensk asfaltsanläggning.
– Maskinen kan utföra samma arbetsuppgift gång efter gång, längs en förbestämd bana, under relativt lång tid, säger Jenny Elfsberg.