Volvosteget är en ettårig yrkesintroduktionsutbildning för arbetslösa ungdomar mellan 18 och 22 år. Volvosteget finns på 13 fabriker på 11 orter i Sverige. Utbildningen omfattar 46 veckor, varav 12 veckor är teori och 34 veckor praktik. Volvo CE Operations i Eskilstuna har 40 platser.
Saifadeen Aziz är projektledare för Volvosteget på Volvo CE Operations i Eskilstuna. Han berättar att företaget har tre syften med Volvosteget.
– Det första syftet är att trygga den framtida kompetensförsörjningen. Det andra syftet är att ge ungdomarna chans att komma in i arbetslivet. Det tredje syftet är att väcka intresse för industrijobb hos ungdomarna.
Deltagarna får en månadslön från Volvo på 17 393 kronor plus ersättning för arbete på obekväm arbetstid.
Arbetsuppgifterna består bland annat av att bearbeta artiklar genom att svarva, fräsa och borra. Deltagarna får även lära sig att programmera CNC-maskiner. De får också prova på att jobba i monteringen, härdverket och måleriet. Ungdomarna har alltid en handledare vid sin sida.
Volvosteget är nu inne på sitt tredje år. Under det första året hade man 30 deltagare i Eskilstuna. Av dem fick tio sedan jobb på Eskilstunafabriken. I Eskilstuna anställdes även två ungdomar som deltagit i Volvosteget i Hallsberg.
– Volvosteget är en bra grund för ungdomar. Även om man inte får jobb här så har de stor chans att få jobb någon annanstans, berättar Saifadeen Aziz och fortsätter:
– Man har gjort en undersökning bland förstaårskullen som visar att drygt 70 procent har ett jobb i dag. 52 procent är inom industrisektorn. Bland de som gick andra året har mer än hälften jobb nu.
En av de som för närvarande deltar i Volvosteget är 22-årige Ibrahim Dahoud från Eskilstuna.
– Det började med att man var arbetslös. Man var hungrig på arbetsmarknaden. Jag var inte sugen på att gå in för plugg 100 procent. Det här tyckte jag var bättre eftersom det var både praktiskt och teoretiskt. Plus att man fick en inkomst.
Ibrahim Dahoud är positivt överraskad av hur det är att jobba inom industrin.
– Jag har aldrig tänkt att industrin ser ut så här. Det är rent här inne. Arbetskamraterna är glada. Alla snackar med varandra och skämtar. Jag jobbar hellre här än på ett kontor.
Det är ungefär lika många killar och tjejer som deltar i Volvosteget.
– Om vi tittar på hela Sverige har vi 45 procent tjejer i år. Andra året hade vi 52 procent tjejer. Första året var det 44 procent tjejer, säger Saifadeen Aziz.
20-åriga Beatrice Ström från Strängnäs är en av deltagarna i Volvosteget.
– Jag har gjort allt från att svarva till att sätta upp nya fixturer. Nu har jag lärt mig att ställa in nya program på CNC-maskinerna.
Hon har fått ett gott intryck av arbetsplatsen.
– Det är jättehärlig stämning. Alla är så trevliga och hjälpsamma. Det är jag och fem gubbar. Man anses inte vara den här lilla tjejen utan man är en i gänget. Man får arbeta och man får säga vad man tycker och tänker.
Är det här något som du skulle kunna tänka dig att jobba med?
– Ja, det är det verkligen. Det är klart att jag vill ha en anställning efter det här. Det är något som jag tycker är kul och som jag har lärt mig. Bara det att man har en erfarenhet och att det står Volvo på cv:t kan göra att det blir lättare att få jobb inom industrin.