1987 blev Ki-Yuen Wu erbjuden att gå in som delägare i Ming Palace tillsammans med kocken Siu Kei Siu. Under de år som gått sedan dess har restaurangen utvecklats till en institution bland stadens krogar. Och är det något de otaliga gäster som besökt restaurangen förknippar den med är det den snabbfotade – för att inte säga extremt kvicke – hovmästaren och servitören herr Wu.
I den vältrimmade organisation som hans restaurangrörelse utgör har han varit den obestridlige dirigenten. Men nu väntar nya tider. Inte så mycket för Ming Palace kanske som för Wu.
– Jag fyller 70 i år och redan för fem år sedan började jag fundera på att trappa ner. Men det har tagit tid att fatta beslutet, det är ju så roligt att jobba.
Jämfört med Wu är kocken Siu en sann doldis, trots att han varit Wus partner sedan 50 år.
– Vi jobbade på samma restaurang i Hong Kong på 70-talet. Den 1 april ska hans son Tommy ta över Ming Palace och det känns väldigt bra. Han bor i Stockholm i dag men har sålt huset där och ska flytta till Eskilstuna med sin familj, säger Wu.
Den omfattande menyn på Ming Palace har i princip sett likadan ut under alla år. Och några större förändringar i restaurangens koncept är inte att vänta när Wu och Siu lämnar över.
– Det blir samma meny, de kommer att köra vidare på den. Möjligen kommer Tommy även att erbjuda sushi, det får vi se, säger Wu och tillägger att både han och Siu sannolikt kommer att hoppa in och jobba då och då också efter den 1 april.
– Jag känner mig inte trött så det ska nog gå bra. Men visst, jag kommer få väldigt mycket tid för annat. Jag har tre barnbarn varav två bor i Shanghai och ett i Stockholm. Så jag räknar med att kunna träffa barnbarnet i Stockholm ofta. Och så får jag väl börja promenera mer och laga lite mer mat därhemma.
Att Ming Palace och Wu har en speciell plats i Eskilstunabornas hjärta blev extra tydligt efter den anlagda brand som totalförstörde restaurangen i oktober 2007. Folk vallfärdade till brandplatsen för att visa sitt stöd och efter tre månader kunde Wu och personalen slå upp portarna i de återuppbyggda lokalerna.
– Det var fantastiskt att se alla komma tillbaka. Våra gäster är våra vänner. Det är som en enda stor familj.