Wu säger tack och hej – lämnar över Ming Palace

Efter att ha drivit Ming Palace i 35 år har den färgstarka Eskilstunaprofilen Ki-Yuen Wu nu bestämt sig för sluta. "Visst känns det vemodigt men samtidigt rätt. Jag fyller snart 70 och vill träffa barnbarnen oftare", säger han. I april tas restaurangen över av kockens son.

I 25 års tid har delar av det här gänget under ledning av Urban Åkesson (närmast Wu) ätit fredagslunch på Ming Palace. Och även om totalupplevelsen inte blir densamma utan Wu räknar de med att maten och servicen kommer hålla samma klass framöver.

I 25 års tid har delar av det här gänget under ledning av Urban Åkesson (närmast Wu) ätit fredagslunch på Ming Palace. Och även om totalupplevelsen inte blir densamma utan Wu räknar de med att maten och servicen kommer hålla samma klass framöver.

Foto: Joakim Serrander

Eskilstuna2022-01-29 08:02

1987 blev Ki-Yuen Wu erbjuden att gå in som delägare i Ming Palace tillsammans med kocken Siu Kei Siu. Under de år som gått sedan dess har restaurangen utvecklats till en institution bland stadens krogar. Och är det något de otaliga gäster som besökt restaurangen förknippar den med är det den snabbfotade – för att inte säga extremt kvicke – hovmästaren och servitören herr Wu.

I den vältrimmade organisation som hans restaurangrörelse utgör har han varit den obestridlige dirigenten. Men nu väntar nya tider. Inte så mycket för Ming Palace kanske som för Wu.

– Jag fyller 70 i år och redan för fem år sedan började jag fundera på att trappa ner. Men det har tagit tid att fatta beslutet, det är ju så roligt att jobba.

undefined
I 50 år har de kamperat ihop varav de senaste 35 som delägare av restaurang Ming Palace. Nu ska kocken Siu Kei Siu och Ki-Yuen Wu, lämna över stafettpinnen till Sius son Tommy.

Jämfört med Wu är kocken Siu en sann doldis, trots att han varit Wus partner sedan 50 år.

– Vi jobbade på samma restaurang i Hong Kong på 70-talet. Den 1 april ska hans son Tommy ta över Ming Palace och det känns väldigt bra. Han bor i Stockholm i dag men har sålt huset där och ska flytta till Eskilstuna med sin familj, säger Wu.

undefined
Lunch på Ming är en klassiker för många Eskilstunabor. Här är det Simon Wigren, Gustav Kämpe, Johannes Andersson och Levi Ärnbäck som blir serverade av den munskyddsförsedde kyparen Kuang.

Den omfattande menyn på Ming Palace har i princip sett likadan ut under alla år. Och några större förändringar i restaurangens koncept är inte att vänta när Wu och Siu lämnar över.

– Det blir samma meny, de kommer att köra vidare på den. Möjligen kommer Tommy även att erbjuda sushi, det får vi se, säger Wu och tillägger att både han och Siu sannolikt kommer att hoppa in och jobba då och då också efter den 1 april.

undefined
"Att Wu slutar innebär att en epok går i graven. Men vi kommer naturligtvis att stötta Ming Palace även i fortsättningen", säger Peter Lindblom.

– Jag känner mig inte trött så det ska nog gå bra. Men visst, jag kommer få väldigt mycket tid för annat. Jag har tre barnbarn varav två bor i Shanghai och ett i Stockholm. Så jag räknar med att kunna träffa barnbarnet i Stockholm ofta. Och så får jag väl börja promenera mer och laga lite mer mat därhemma.

undefined
Den klassiska Mingmenyn kommer inte förändras när restaurangen får ny regim i april. Möjligen utökas den med sushi.

Att Ming Palace och Wu har en speciell plats i Eskilstunabornas hjärta blev extra tydligt efter den anlagda brand som totalförstörde restaurangen i oktober 2007. Folk vallfärdade till brandplatsen för att visa sitt stöd och efter tre månader kunde Wu och personalen slå upp portarna i de återuppbyggda lokalerna.

– Det var fantastiskt att se alla komma tillbaka. Våra gäster är våra vänner. Det är som en enda stor familj.

undefined
Det är med ett visst vemod Ki-Yuen Wu slutar. "Det är ju så roligt att jobba! Men jag fyller 70 i år och jag vill umgås mer med mina barnbarn. Men jag kommer nog hoppa in och hjälpa till på restaurangen även i fortsättningen", säger Wu.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!