I december uppgick ungdomsarbetslösheten i Sörmland till 22,3 procent, vilket är en minskning med 2,3 procentenheter jämfört med december året innan. Ungdomsarbetslösheten i länet är 5,1 procentenheter högre än rikssnittet.
Sedan den 15 januari i år kan arbetsgivare få ekonomisk ersättning om de anställer en person i åldern 15-24 år som är arbetslös eller saknar erfarenhet av yrket. Arbetsgivaren får en ersättning som motsvarar arbetsgivaravgiften samt ett handledarstöd på 2 500 kronor per månad.
-Det här är något nytt och viktigt för att vi ska få in fler unga på arbetsmarknaden, säger Elisabeth Svantesson (M), arbetsmarknadsminister.
Under anställningen ska den anställde erbjudas 15-25 procent handledning eller utbildning. Den anställde får bara lön för den arbetade tiden. Anställningen måste vara minst sex månader och arbetsgivaren kan få ersättning i upp till tolv månader. Fack och arbetsgivare får komma överens om hur länge anställningen ska vara.
Hittills har ett 40-tal ungdomar fått så kallade YA-jobb i Sverige. Ingen har ännu fått en anställning i Eskilstuna, men arbetsförmedlingen hoppas att så många arbetsgivare som möjligt ska se YA-jobben som en möjlighet.
-Det kan bli en dörröppnare för ungdomar, samtidigt som arbetsgivaren kan lära upp en ung person till en lägre kostnad, säger Therese Jansten, sektionschef vid arbetsförmedlingen i Eskilstuna.
Arena Personal är ett av de företag som fått information om YA-jobben. Även om företaget ännu inte bestämt sig för om man ska anställa någon så är man positiv till att möjligheten finns.
-Jag tycker att det är en kanonidé. Det vi har sett en möjlighet med här är att man jobbar på kontoret och sköter administrativa sysslor, säger den personalansvarige Jonas Wulff.
Arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson bedömer att 30 000 personer per år ska kunna omfattas av yrkesintroduktionsanställningar när systemet är helt etablerat.
-Det här är ett sätt för unga att snabbare komma in i yrkeslivet.
Finns det inte en risk för att arbetsgivare kan missbruka systemet och ständigt byta ut ungdomar i syfte att komma undan så biligt som möjligt?
-Det här är ju en begränsad tid. Först och främst är det ju parterna som skriver de här avtalen, både lön och vad som ska ingå. En arbetsgivare ska under ett år vara väldigt aktiv, det handlar om både lön och utbildning. Det är bra både för unga som får ett jobb och det är också bra för arbetsgivaren som kan tänka långsiktig kompetensförsörjning, säger Elisabeth Svantesson.