– Än så länge är det toppen. Jag har kommit in jättebra med personalen, säger Fanny Johnson.
Hon påbörjade sin ettåriga praktik i oktober. Hon jobbar som butiksmedarbetare till 75 procent och utbildas under resterande 25 procent av anställningen.
– Planen är att Fanny på två-tre månader ska få gå igenom och känna på alla avdelningar. Sedan är tanken att hon ska få fördjupa sig i någonting så att hon ska få chansen att ta ett lite utökat ansvar, säger butikschefen Christer Holdt.
Praktiken är en heltidsanställning under ett år med avtalsenlig lön. I branschen är det vanligt med deltidsjobb och visstidsanställningar. Christer Holdt berättar att personalomsättningen är hög i branschen.
– Jag tror helt enkelt inte att vi har profilerat oss tillräckligt hårt som en bransch där man kan satsa och göra en karriär, säger han.
Programmet har fått namnet Ung i Axfood. Praktiken riktar sig till ungdomar som har gått handelsprogrammet på gymnasiet. Deltagarna får vara max 21 år gamla.
– Vi vill göra en insats för ungdomar som behöver ta ett första steg in på arbetsmarknaden. Det är också viktigt för oss att väcka ett intresse för handeln bland ungdomar och få dem att upptäcka vilka möjligheter branschen kan erbjuda, säger Anders Strålman, vd för Axfood.
Ungdomar ska kunna få praktik i Axfoods samtliga butiker i Sverige. Första året handlar det enligt företaget om ett 20-tal ungdomar, men planen är att de ska bli betydligt fler framöver. Fanny Johnson är den tredje praktikanten ut i butik inom Axfood.
– Jag har aldrig jobbat med livsmedel tidigare så jag är nyfiken på allting, säger hon.
Butikschefen Christer Holdt är helnöjd med Fanny som han beskriver som en rak, aktiv och ambitiös tjej.
– Man letar med ljus och lykta efter motiverade medarbetare. Fanny har, förutom att hon är otroligt ambitiös, läst och praktiserat det här yrket i tre år. Och hon vill satsa på handlaryrket. Vi behöver fler människor med den ambitionen.
Efter avslutad praktik finns möjlighet till ett fast jobb.
– Ett 100-procentigt löfte finns inte. Sedan är det ju så att det är en bransch där det rör på sig, där folk kommer och går en del. När det börjar bli läge, och om Fanny har gjort ett bra jobb, är det klart att man börjar titta på hur vi kan bereda plats, säger Christer Holdt.
Fanny Johnson tog i våras studenten från handelsprogrammet på Rekarneskolan i Eskilstuna. Hon har tidigare praktiserat och jobbat extra inom handeln, bland annat i en klädaffär. Framtiden får utvisa om hon kommer att satsa på livsmedelsbranschen.
– Ja, vi får väl se efter det här året. Är det bra så är det klart att jag vill satsa på det här, säger hon.