Zonerna i Eskilstuna som riskerar att svämma över

Regn är bra. Om det faller med måtta. Skyfall väntas uppstå alltmer frekvent och kan ge förödande konsekvenser. I Eskilstuna väntas vägarna till sjukhuset vattenfyllas och nästan alla dagvattenanläggningar slås ut. Och det är en risk vi kommer att få leva länge med, menar kommunen.

Vägarna till Mälarsjukhuset kan komma att översvämmas vid ett eventuellt 100-årsregn.

Vägarna till Mälarsjukhuset kan komma att översvämmas vid ett eventuellt 100-årsregn.

Foto: Sörmlands Media

Eskilstuna2021-07-21 06:45

– Ett skyfall skulle innebära läskiga saker. Om det samlas rikligt med vatten kommer man att behöva simma. Bilar blir täckta. Livsviktig service kan inte ta sig fram, som ambulanser, polis och hemtjänst. Infrastrukturen skulle kollapsa.

Det sa Kaj Hellner, biträdande länsarkitekt vid länsstyrelsen i Södermanland under en intervju om inträffandet av ett 100-årsregn. 

Ett 100-årsregn innebär att himlen öppnar sig under en extrem kort tid och kan få konsekvenser som innebär att hela stadsområden hamnar under ytan. Att säkra befintlig bebyggelse för ett sådant, är enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, en stor utmaning för alla kommuner i Sverige eftersom stadsplaneringen som gjordes förr inte tagit hänsyn till alla naturkatastrofer. I den urbana miljön har vattnet ingenstans att ta vägen och samlas därav i asfaltens lågpunkter.

Men hur det ser ut i Eskilstuna kan inte Kaj Hellner svara på – utan det berättar en riskanalys som Eskilstuna energi och miljö, EEM, gjorde förra året.  

Analysen visar att risken för att en översvämning blir förödande i Eskilstuna, är omfattande. 

undefined
Eskilstuna Energi och miljö har ringat in de tretton platser i kommunen som riskerar kraftig översvämning vid ett 100-årsregn. Där ingår Söder, Vallhalla, Måsta, Mesta Stenby, Lagersberg, Skogsängen Vitorp, Slagsta, Ågesta, Strängnäsvägen/Lärkvägen, Urmakarvägen, Ekängsgatan och Gränsgatan. "Men det finns lokala platser utöver dessa" förklarar Åsa Dalhielm på EEM.

På grund av bristfälliga vattenledningar kommer 13 områden att översvämmas däribland flera samhällsviktiga byggnader. Bland annat stadens största spillvattenpumpstation och Mälarsjukhuset står inför hotet om förstörd bebyggelse, strömavbrott och evakuering. Ytterliggare platser har sekretessbelagts. 

I analysen står det att "vägarna kring Mälarsjukhuset har studerats och det finns en allvarlig risk och stor sannolikhet att framkomligheten kring Mälarsjukhuset påverkas kritiskt vid ett skyfall". Riksväg 53 in till Eskilstuna kan bli vattenfyllt upp till en meter. Vägen leder både till Mälarsjukhuset och ambulansstationen. 

undefined
Vid ett skyfall kommer vägarna som leder till sjukhuset att översvämmas och hindra vägburen trafik till och från byggnaden.

Åsa Hessel är Krisberedskapschef vid Region Sörmlands krisberedskapsenhet, och menar att läget är svårt. 

– Tyvärr ser det ut såhär i samhället. Utifrån förutsättningarna som vi har, med byggnader och fastigheter som ligger som de gör, kan vi inte bara bygga bort dem. Vi vet att en översvämning kan hända och i våra analyser och beräkningar tar vi hänsyn till vilka verksamheter som är sårbara. Därefter gör vi våra beräkningar. 

undefined
Åsa Hessel är Krisberedskapschef vid Region Sörmlands krisberedskapsenhet.

Men en plan för hur man ska gå tillväga om infrastrukturen kring sjukhuset kollapsar till följd av ett 100-årsregn, finns inte.

– Nej, inte för den vägen. Det gör det inte, säger Åsa Hessel. 

I stället görs evakueringsplaner för utsatta byggnader, som sjukhuset, och gäller tills dess att vattnet blir bortforslat. Vanligtvis används bussar och ambulanser för en sådan evakuering. Men det vore inte tillämpligt efter ett kraftigt skyfall. 

Kommunen ser kontinuerligt över uppgraderingar av Eskilstunas vattenledningar – men på många platser är det komplicerat.

– Vi håller på att hitta lösningar i obebyggda områden där vi kan göra åtgärder. I den befintliga statsmiljön är det svårt att hitta lösningar, och man kan inte ta bort hus hur som helst, säger Åsa Dalhielm, chef för vatten- och avloppsplanering på EEM.

Slutsatsen är att Eskilstuna befinner sig i ett sårbart läge. Åsa Hessel och Åsa Dalhielm bekräftar, liksom riskanalysen avslutar:

Det är inte möjligt att bygga bort alla kritiska anläggningar. 

Därför kommer vi att leva med risken under lång tid framöver. 

Skyfall i Sverige

Sannolikheten för ett 100-årsregn är drygt en procent, och är en av flera kriser som vi sannolikt kommer att ställas inför i framtiden. Klimatförändringar intensifierar återkomsten av extrema regn.

Städer i framkant gällande skyfallshantering är Göteborg och Malmö, som tidigare än andra behövt tampas med stora vattenmängder. Men även i närhet av Eskilstuna har fenomenet inträffat. Hallsberg drabbades av ett skyfall 2015 där upp emot 400 fastigheter, varav 80 hushåll fick evakueras.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!