Avstängda skolledarna på Rinman avskedas

De tre skolledare på Rinmangymnasiet som varit avstängda sedan slutet av november avskedades under fredagen.

De tre rektorer på Rinmangymnasiet som varit avstängda kommer att avskedas.

De tre rektorer på Rinmangymnasiet som varit avstängda kommer att avskedas.

Foto: Anders Nilsson

Eskilstuna kommun2019-12-20 10:37

Den 26 november stängdes två rektorer och ytterligare en skolchef av från Rinmangymnasiet i Eskilstuna. Orsaken var att det uppstått misstankar om att de hyrt ut parkeringsplatser till skolans medarbetare i utbyte mot kontanter. En intern utredning startades av barn- och utbildningsförvaltningen som skulle ge svar på hur kontanthanteringen gått till och vad pengarna använts till.

Nu har de tre avstängda skolledarna fått besked från förvaltningsledningen om att de avskedas. 

– De har mottagit beskedet i dag fredag om att de är avskedade, säger Ingrid Sköldmo, chef för barn- och utbildningsförvaltningen i Eskilstuna.

Enligt Ingrid Sköldmo har skolledarna i olika grad systematiskt godkänt och medverkat till att bryta mot interna regler men även avtal och lagstiftning i samband med kontanthantering på skolan. 

– Det som är extra allvarligt är att detta skett systematiskt, troligen under flera år. Vad gäller kontanthanteringen saknas det bokföring och kvitton och pengarna har inte ingått i kommunens redovisning, säger Sköldmo.

Skolans kontanta intäkter uppskattas till 100 000 kronor per år. I kommunens egen utredning har det hittills framkommit att parkeringspengarna bland annat använts till alkohol vid en personalfest, uppvaktningar vid pensionsavgångar och julblommor. Det ska också finnas information om att det har köpts elektronikprylar, enligt uppgift som gåvor till personal.

– Det har framkommit uppgifter om att det gjorts otillbörliga inköp i någon elektronikbutik även för privat bruk, säger Ingrid Sköldmo.

Förvaltningsledningen har gett det oberoende revisionsföretaget KPMG i uppdrag att utreda Rinmangymnasiets hantering och kontroll av kontanter samt otillbörliga inköp. KPMG kommer bland annat att granska uthyrning av parkeringsplatser och kontanthanteringen i samband med det. Övrig kontanthantering på skolan kommer också att granskas.

– Den externa revisionsbyrån ska nu granska hur mycket pengar som använts och hur länge detta pågått, säger Sköldmo.

Kontanthanteringen vad gäller parkeringsplatserna har polisanmälts av barn- och utbildningsförvaltningen. Under veckan meddelade dock ekobrottsmyndigheten att förundersökningen om skattebrott läggs ner.

– Vi har tagit del av det material som vi fått från polisen i Eskilstuna och gjort bedömningen att det inte finns anledning att anta att skattebrott begåtts, säger kammaråklagare Cecilia Danielsson på ekobrottsmyndigheten i Linköping, till Eskilstuna-Kuriren.

Förvaltningschef Ingrid Sköldmo utesluter inte att det kan komma att göras fler polisanmälningar i ärendet.

– Det beror på vad revisionsbyrån kommer fram till, säger hon.

Ingrid Sköldmo uppger att hon aldrig tidigare hanterat en liknande ärende i sin roll som förvaltningschef.

– Jag har aldrig varit med om något liknande. Alla gör fel, även chefer. Men gör man fel måste man ta hjälp och vi som arbetsgivare kräver att våra chefer agerar utifrån de regler som finns. 

– Det är uppenbart att vi behöver genomlysa verksamheten för att se hur man har arbetat med ekonomisk redovisning. Det här visar att vi behöver jobba med skolans interna rutiner. Rinmangymnasiet är en skola som erbjuder bra kvalitet på undervisningen och det är vi måna om att erbjuda även i framtiden, säger Ingrid Sköldmo.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!