Balkongerna fylls med folk – Är det okej att ta en cigg?

Är det okej att röka i sin lägenhet eller måste jag gå ut på balkongen? Eller får jag ens röka där? Skilda regler förekommer hos fastighetsbolagen i Eskilstuna.

28 april 2019 04:02

Med våren kommer värmen och allt fler ger sig ut på sin balkong. Kanske middag med ett glas vin och en cigarett efter maten. HSB, MB fastigheter och Victoria Park är bara några av fastighetsägarna i Eskilstuna som inte har något generellt förbud mot rökning på balkongen. Däremot ska man visa hänsyn till sina grannar. Kommunfastigheter i Eskilstuna har ett bostadsområde där det råder rökförbud. Hos fastighetsbolaget Lundbergs i Eskilstuna är det förbjudet att röka i lägenheten, på balkongen och på deras gårdar. Och listan på var man inte får röka slutar inte där, det är rökförbud överallt, även e-cigaretter är otillåtna.

Hur kommer det sig att ni har rökfritt i och omkring era cirka 1 050 lägenheter i Eskilstuna?

– För att våra hyresgäster ska trivas och ha en så bra boendestandard som möjligt och så tänker vi givetvis på både hälsa och miljö, säger Lisa Lundh, marknads- och kommunikationschef på Lundbergs.

Hur länge har ni haft de reglerna?

– Vi var ett av de första fastighetsbolagen i Sverige som införde rökfritt, och det var redan 2015.

Har ni haft några problem med att folk röker ändå?

– Vi har haft ett väldigt positivt gensvar från våra hyresgäster, men alla är inte alltid 100 procent nöjda. I stort sett har det inte varit några större problem, vi har bra kommunikation och dialog med våra hyresgäster.

I merparten av Kommunfastigheters lägenheter, drygt 7 600, är det tillåtet att röka på balkongen. Men det finns undantag.

Är det okej att röka i era lägenheter, på balkonger och gårdar?

– Det är ok, det finns inget generellt lagförbud mot rökning i flerbostadshus och vi som fastighetsbolag kan inte förbjuda någon att röka på sin balkong, uteplats eller på den gemensamma gården. Men vi har ett bostadsområde i Torshälla där det finns inskrivet i kontraktet att det är ett rökfritt boende, kommenterar Mirja Cervin, affärsområdeschef Bostad på Kommunfastighet i Eskilstuna.

Har ni haft några problem med att hyresgästerna röker där trots att det ska vara rökfritt?

– Vi får ibland in klagomål på att hyresgäster eller vänner eller släktingar till dem röker på området. Om det är återkommande och i större omfattning kan det därmed betraktas som en störning. Då skickar vi ut ett störningsbrev till aktuell hyresgäst och ber den respektera det avtal de har tecknat.

Är det lagligt att förbjuda hyresgäster att röka? Hyresgästföreningens processjurist Carl Henrik Lindmark reder ut huruvida rökning är tillåtet eller ej.

– Det är inte förbjudet att röka på balkonger, fastighetsägaren kan inte säga upp dig om det inte är ett långtgående störande problem, konstaterar han.

I de fall som prövats rättsligt har domstolen gett uttryck för att man får tåla att röklukt tränger in på balkongen och i lägenheten i ganska stor omfattning. Vid bedömningen tas ingen hänsyn till om någon är extra känslig eller allergisk.

Är det okej att röka på gården utanför sin lägenhet trots att fastighetsbolaget förbjuder det?

– Luften är fri, det finns inget förbud i samhället mot att röka utomhus. Jag skulle säga att Lundbergs är rätt så ensamma om att förbjuda rökning, hävdar Carl Henrik Lindmark och fortsätter:

– Som hyresgäst kan du krävas på en kostnad att återställa lägenheten i det skick den var när du tog den, så att röka inomhus kan bli kostsamt. Men utomhus, nej.

Är det många som hör av sig till er angående problem med rökning?

– Det kommer in med jämna mellanrum, men jag skulle uppskatta att det var mer förr. Toleransen har sjunkit hos grannar samtidigt som rökare visar mer hänsyn nuförtiden.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Niklas Holm