Bara cirka 100 meter från väg 230, nära Gillberga skola, ligger Britt-Marie (kallas för Bitte) och Lasse Anderssons hus Karlberg. Juldekorationerna börjar redan på gårdsplanen – en meterhög julbock av granris står en bit in på grusgången och vid uthuset vaktar en tomte, också den tillverkad av grankvistar.

Britt-Marie har en imponerande samling med tomtar som hon varje år plockar fram till första advent. Och för tidningens läsare har hon i år ställt fram dem extra tidigt för att vi ska hinna göra reportaget.

– Det var bara bra att ni skulle komma så slipper jag stressa som det brukar bli när jag ska ta fram dem. I år får jag ju till och med tid över för att baka, säger hon när jag kommer in i farstun och ser de första tomtegrupperna.

Artikelbild

| Tomtelandet, barnens favorit, består av små hus, två kyrkor och många små tomtar som gör olika saker.

Sedan vidare in i köket där det knappt finns en yta utan en tomte. Det brinner hemtrevligt i köksspisen och på spiskåpan ovanför står tomtarna på rad. Alla andra hyllorna är också fyllda med tomtar i långa rader, på vissa ställen står de till och med i dubbla led. På köksbänken finns gubbar i keramik, i blomkrukorna är de instuckna bland bladen, på väggen en i tyg och även tavlorna har julmotiv. Exakt hur många tomtar det är har Britt-Marie tappat räkningen på.

– Jag slutade räkna vid 750 och sen har det nog kommit till några fler. Den första tomten fick jag 1965 när jag födde mitt första barn. Från början var det inte meningen att det skulle bli en samling, jag bara köpte några. Sedan fick jag några stora fina i keramik, av min far och mor, som de hade haft hemma hos sig. De är säkert från 1930- eller 1940-talet.

Att Britt-Marie vill vara klar till första advent beror på att hon ibland bjuder in till adventsfika. 

–  Det har nästan blivit en tradition att någon av grannar kommer och ibland barnen från skolan där jag jobbar. Sen är det alltid någon av våra barn, barnbarn och deras barn som dyker upp. Barnen tycker förstås att det är extra kul med tomtarna. De vill gärna känna på dem och de är självklart tillåtet. Mest populär brukar tomtebyn vara. Den ställer jag upp varje år inne på byrån i matrummet. 

Artikelbild

| Porslinstomtarna hör till de första som Britt-Marie köpte på 1960-talet.

Att ställa fram hela samlingen brukar ta en vecka. Då är det Lasses uppgift att ta fram de 27 kartongerna från uthuset men när tomtarna fått sin speciella plats, då kan julen komma.

–  Det känns lugnt och skönt, då blir det en harmonisk julstämning, säger Britt-Marie.