Det var väldigt tidigt på morgonen lördagen 9 mars som bröderna mötte ordningsvakten när denne var på väg hem efter sitt jobb.

Den äldre brodern, 32-åringen, såg en chans att ge igen för det flertalet tillfällen som ordningsvakten nekat honom tillträde till krogen.

I sällskap med sin några år yngre bror, som tidigare dömts för en grov misshandel av samma vakt, sprang i kapp ordningsvakten och tilltalade honom precis utanför vaktens hem:

– Vad ska du göra nu. Nu är du inte så kaxig, din lilla råtta, ska mannen, enligt åklagaren, ha yttrat.

Vakten hävdar att han drabbades av en blackout och hans första minnesbild erbjuder honom en bild av att hans väska med utrustning ligger på cykelbanan några meter bort. Han kan själv ha kastat den dit eller också har någon av bröderna tagit den från honom. Han är inte säker på vilket.

Vakten är däremot övertygad om att han såg att mannen som stod mitt framför honom hade en kniv i handen och bestämde sig för att själv dra sin batong och beordrade med hög röst: Backa!

I rätten menade den åtalade att vakten omöjligt kunde ha sett en kniv eftersom han inte hade någon, däremot en ganska stor och blänkande klocka. Men den fängelsedömde mannen plockade upp väskan, som innehöll arbetsutrustning för över 18 000 kronor i formen av ficklampa, jackor, tröjor, knivhandskar, multitång, radio, reflexväst och olika handfängsel.

Båda bröderna valde att springa därifrån med väskan och greps senare av en polispatrull som dock aldrig hittade vare sig väskan eller innehållet i den.

Förutom fängelsestraffet dömde också tingsrätten bröderna att betala ett skadestånd till vakten med 22 000 kronor - 18 000 kronor för förlusten av arbetsmaterialet och 4 000 kronor för kränkningen.