Det var strax före 15 på dagen som olyckan inträffade på Kungsvägen i höjd med Jören Vävares gata. Kvinnan, som var i 80-årsåldern, skulle korsa vägen vid en obevakad cykelöverfart när en stadsbuss i linjetrafik körde på henne. Hon var på väg från Sveaplan i riktning mot Djurgårdsvägen och hon ska ha cyklat tillsammans med en väninna som åkte strax före.

Det var busschauffören som larmade 112 om olyckan samtidigt som den äldre kvinnan togs om hand av förbipasserande. Ambulansen var sedan snabbt på plats, och till olycksplatsen kom även polis och räddningstjänst.

Kvinnan fördes till Mälarsjukhuset och vårdades på intensivvårdsavdelningen. Inledningsvis uppgav sjukhuset att hennes tillstånd var stabilt, men skadorna visade sig vara för allvarliga och hon dog efter några timmars intensivvård.

Artikelbild

| Kvinnan som blev påkörd av en buss vid Sveaplan i november förra året dog av sina skador. Nu har busschauffören åtalats.

Åklagaren skriver i stämningsansökan att chauffören har orsakat kvinnans död genom att köra på henne med bussen på eller i anslutning till en obevakad cykelöverfart. Hon skadades så allvarligt av kollisionen att hon senare avled av sina skador.

Den åtalade busschauffören har nekat till brott i förhör. Men åklagaren anser att han begick gärningen av oaktsamhet när han inte anpassade hastigheten till på platsen rådande förhållanden, att han när han körde bussen inte hade tillräcklig uppmärksamhet och/eller att han vid passerande av cykelöverfarten inte förvissat sig om att cyklister inte befann sig på eller i anslutning till överfarten.

Bland den bevisning som åklagaren hänvisar till i åtalet finns bland annat flera uppgifter från vittnen. En bilinspektör ska redovisa den tekniska undersökning som har gjorts av bussen för att bevisa att bussen inte hade några tekniska brister.