Birgitta Örn är precis hemkommen från en välbehövlig semester. En vecka i Spanien skingrade tankarna från den pågående nedläggningen av butiken.
– Det var helt underbart, jag kunde koppla av och njuta av sol och bad. Sista dagen kom funderingarna, säger hon och berättar att vardagen just nu består av utförsäljning och en mental omställning inför att gå tillbaka till det forna jobbet som förskollärare.
– Om det inte blir tomt och slutsålt tidigare så stänger jag den sista juli.
Ordna & Inreda öppnade i nuvarande lokaler hösten 2014. Till en början gick det förhållandevis bra för Birgitta Örn som kombinerade försäljning av nordisk design med att åta sig inredningsuppdrag. Beslutet att stänga har vuxit fram successivt.
– Vi hade många unika inredningsbutiker här förut och vi drog nytta av varandra. Man märkte att turister kom och fikade på Café Bönan (numera stängt, reds anm) och sedan gick runt och hittade annat än det som finns på kedjorna. Nu är jag ensam. Känslan är att det bara finns kontor och frisörer kvar och då går man inte här.
Hon ser näthandels framfart som den enskilt största boven till sviktande försäljning och övervägde även själv att sälja via webben.
– Jag var på vippen att satsa, men nej, det är inte jag. Jag älskar kundmötet och har levt min dröm i fem år.
Birgitta Örn anser att stadsplaneringen är för fokuserad på externa köpcentrum.
– Man borde lyfta stadskärnan och Gamla staden mer. En idé är en sommargågata med pop up-butiker, då blir gatan mer attraktiv och lever kvar i folks minne.
Hon har även suttit i Eskilstuna innerstads styrelse.
– Vi ser det med olika ögon men alla är överens om att handeln har det lite tungt i Eskilstuna.
Kompisarna Linda Rönje och Camilla Stenberg förverkligade sin mångåriga dröm om en inredningsbutik på Köpmangatan i början av 2017. I mars 2019 kom att bli sista dagen för D:tails by LC.
– Vi var utan lön i två år, sedan orkade vi inte längre. Det hjälpte inte att locka med fri parkering, folk åkte ändå till Tuna Park.
Bristande kundunderlag var även anledningen till att Jenny Sundgren nyligen stängde barnbutiken Mina Nära & Kära.
– Människor idag vill inte betala vad en vara egentligen kostar, det är lättare att jämföra priser på nätet och välja det billiga alternativet. Man går därmed miste om den unika kunskap och service man får i de mindre fysiska butikerna.
Linda Rönje och Camilla Stenberg var beredda på en tuff start men valet av stadsdel var ändå självklart.
– Vi fick förfrågan om att vara i Cityhuset men hyrorna i innerstan är helt sjuka. Dessutom är Gamla staden mysig och butiken passade in där. När vi skulle stänga fick vi mycket kärlek. Folk sa "åh va tråkigt, det är så fint här".
Jenny Sundgren efterlyser ett ökat fokus på kullerstensgatan med omnejd.
– Man använder gärna foton från vår vackra stadsdel för att marknadsföra Eskilstuna men de få små näringsidkarna får själva lägga all energi, pengar och kraft på att få människor att besöka denna del av staden.
Annica Rettne driver Eskilstuna Delikatesshandel och är engagerad i ett nätverk som verkar för Gamla stadens utveckling. Hon månar om det historiska värdet och nämner dramatiserade vandringar och olika marknader som uppskattade exempel på olika aktiviteter som i förlängningen även främjar handeln.
– Det är jättetråkigt att flera butiker försvinner. Vi vill ta hjälp av kommunen för att fortsätta hålla gatan vid liv. Jag tror inte på ett samhälle med bara internethandel.