Situationen för David, som vi kallar honom, har varit svår i många år. David har diagnostiserad autism och ospecificerad utvecklingsstörning. Han förmodas ha ett intellekt som motsvarar en treårings och han kommunicerar med enstaka ord.
Hans anhöriga upplever att de för tröstlös kamp mot Eskilstuna kommun och psykvården som bollar ansvaret mellan sig, och de är förtvivlade över att ingen på allvar tillvaratar hans intressen.
– Jag tror att de vill ta livet av honom. Det känns så, säger Davids bror.
David har vid flera tillfällen försetts med hand- och fotbojor av polis och bältats inom psykiatrin. Vid ett besök på Mälarsjukhuset för ett år sen blev sjukhuspersonal vittnen till hur Davids personliga assistenter misshandlade honom. De satte sig på honom ”för att lugna situationen”. David fick ett knä mot halsen och sparkades i magen så att han kräktes. Polisutredningen mot assistenterna, som togs ur tjänst, pågår och kommunens egen utredning kom till slutsatsen att det förelegat ett allvarligt missförhållande. Något åtal är ännu inte väckt.
David har bott på sju olika platser sedan sommaren 2012. Då flyttades han från ett behandlingshem i Stockholm, där han även gick på särskola, för vård på hemmaplan i Eskilstuna kommuns regi. Hans hälsotillstånd försämrades snabbt. Från att ha fungerat i grupp, regelbundet ha tagit sin medicin, duschat och deltagit i aktiviteter, gått promenader, handlat mat och besökt badhus, blev han allt mer isolerad.
Mottagandet vid återkomsten till Eskilstuna var bristfälligt planerat, handlingsplan saknades, personalen var inte utbildade för hans behov och David lämnades ensam långa stunder.
– Redan då började han säga ifrån på det enda sätt han kan, berättar en närstående.
Familjen märkte hur David som var öppen och glad blev allt mer aggressiv och inåtvänd. De varslade tidigt om att David behövde mer stimulans.
David har vid flera tillfällen uppfattats som våldsam. Han har krossat fönster och förstört inredning. Han har varit högljudd, aggressiv och sprungit runt naken utomhus.
I den villa som David bott i det senaste året saknas nästan allt som brukar finnas i ett hem. Utöver en soffa, en fåtölj och en bäddmadrass är bostaden tömd på inredning. Tv, gardiner, mattor och övrigt möblemang saknas i likhet med samtliga köksluckor. Skåp och garderober gapar tomma. Att det ser ut som det gör beror på David. Det är han som slagit sönder eller kastat ut sakerna.
Att Davids utbrott står för något som han inte är förmögen att förklara med ord är uppenbart för hans nära.
Hans anhöriga vill att David ska omges av kompetent personal i en miljö som gynnar hans utveckling. I dag handlar insatserna nästan uteslutande om att vakta på David och fysiskt hindra honom från att skada egendom, sig själv eller andra. Det finns inga återkommande aktiviteter eller vårdinsatser, förutom kortvariga inläggningar inom psykiatrin.
I maj, efter den anmälda misshandeln, konstaterade Inspektionen för vård och omsorg (IVO) brister i kommunens insatser för David.
”Personalen saknar tillräcklig kompetens för arbete hos den enskilde vilket kan ta sig i uttryck i det frekventa användandet av begränsningsåtgärder” skriver IVO.
I vård- och omsorgsnämndens svar till IVO skriver nämnden att ”utbildning är på gång i hur man får/kan bruka våld och tvångsåtgärder gentemot brukare”.
IVO replikerar att ”nämnden snarare borde fokusera på utbildningsinsatser i syfte att minimera användandet av begränsningsåtgärder”. IVO påtalar även att det inte finns något rättsligt stöd att använda våld eller tvång inom LSS.
Förra sommaren var David förpassad till ett trähus utanför stan. Samtliga fönstergluggar i huset var täckta med träskivor och i huset fanns enbart en madrass och ett gosedjur. Då ville inte Davids anhöriga gå ut i media och berätta om hans situation. De var rädda för att uppmärksamheten skulle skada den redan ansträngda relationen till kommunen.
– Nu kan det inte bli värre. Händer det inget positivt så är jag rädd att det snart är för sent, säger en anhörig.
I slutet av augusti fick Eskilstuna-Kuriren återigen en inblick Davids situation.
På golvet i hans hem låg ett flertal högar med avföring. I en hög för sig låg hårtussar som David slitit loss från sitt huvud.
– Vi frågade om personalen kunde passa på att städa medan David var inlagd på psyk men fick nej. Assistenterna fick inte gå in, det kunde vara farligt för personalens hälsa att vistas där inne, fick jag till svar, berättar en anhörig.
David fick dock vistas bland avföringen i minst en vecka innan kommunen tog in ett städbolag för att sanera.