De jubilerar med att utbilda antinazistiska fortbildare: "Unik satsning på demokrati"

Bildningsförbundet ABF Sörmland satsar på en folkbildning mot nazism och efterlyser nu 20 personer som vill sätta sig i skolbänken.– Vi tänker oss ett dynamiskt team som sprider sina kunskaper vidare, säger Fredrik Pettersson, ABF.

Håkan Nilsson och Fredrik Pettersson på ABF i Eskilstuna startar en utbildning för kommande fortbildare för att slå vakt om demokratin.

Håkan Nilsson och Fredrik Pettersson på ABF i Eskilstuna startar en utbildning för kommande fortbildare för att slå vakt om demokratin.

Foto:

Övrigt2018-12-08 04:15

Det är studieombudsmannen på ABF i Eskilstuna, Fredrik Pettersson, och verksamhetschefen Håkan Nilsson, som tillsammans med Brunnsviks folkhögskola i Borlänge startar kursen som pågår under hela vårterminen.

Kursen startar 19 januari och omfattar ett studiebesök i Krakow, där man besöker både Oskar Schindlers berömda emaljfabrik och förintelselägret Auschwitz, och avslutas i juni.

Kursen, som heter Folkbildning mot nazism, genomförs samma år som ABF firar sitt 100-årsjubileum, och samma år som den allmänna och lika rösträtten infördes också det för exakt 100 år sedan.

20 personer blir antagna till utbildningen och av dessa begär man att de är beredda att gå ut i skolor och själva hålla föredrag efter utbildningen.

Fredrik Pettersson har precis fyllt 35 och menar att hans skoltid innehöll regelbundna besök av människor som överlevde förintelselägren.

– Men överlevarna börjar nu bli så pass få och de som ännu är i livet är kanske för gamla för att åka ut i skolorna och berätta.

– Vi tänker oss ett dynamiskt team som sprider sina kunskaper vidare i sin tur.

Nu är inte historiska tillbakablickar allt man tänker ägna sig åt i studierna. Författaren och journalisten Göran Rosenberg och överlevaren Tobias Rawet medverkar för att berätta om Nazityskland under 30- och 40-talen. Men granskande blickar ska också vändas mot samtidens antidemokratiska och nazistiska strömningar.

– På ABF brukar vi säga att folkbildning är demokratins självförsvar. Så i en tid då antidemokratiska krafter mobiliserar, är vårt svar lika självklart: bildning, bildning och bildning, säger Fredrik Pettersson.

Tidigare EK-journalisten Mathias Ståhle berättar om sin prisbelönta kartläggning av den svenska trollfabriken och hur högerextrema jobbar i dag för att sprida sin propaganda.

ABF som öppet uttalade sitt stöd för Pridefestivalen i Eskilstuna i våras utsattes för en attack från Nordiska motståndsrörelsen.

Fredrik Pettersson menar att attacker av det här slaget tyvärr blir allt vanligare. Men att ge efter är inte aktuellt:

– Skräms de goda krafterna till tystnad är vi på väg åt fel håll, säger han och fortsätter:

– Det här är en helt unik satsning på demokrati. Jag känner inte till någon annan så omfattande satsning i närtid, som ger en sådan spetskompetens och tydligt syftar till att skapa ett team av folkbildare för att sprida frukten av arbetet vidare i våra lokalsamhällen.

Den planerade utbildningen ska finansieras med pengar från en jubileumsfond. Utbildningen är gratis för deltagarna.

Ansökningstiden

Antalet anmälda till kursen strömmar in i en ganska strid ström. Senast 17 december vill man från ABF se de allra sista ansökningarna. Vilka som blir antagna redovisas 2 januari 2019.

Till ett av föredragen är allmänheten välkommen att lösa entrébiljett; Göran Rosenberg som talar under förintelsedagen 27 januari.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!