De lever livet med en MS-diagnos

Anna Maschmann och Louise Lidén har sjukdomen MS. I dag deltar de i Neurodagen för att sprida kunskap. "Diagnosen Àr inte en dödsdom".

Anna Maschmann och Louise Lidén har diagnosen ms. Sjukdomen i det centrala nervsystemet har pÄverkat deras liv pÄ olika sÀtt men i dag utstrÄlar bÄda livsgnista och optimism.

Anna Maschmann och Louise Lidén har diagnosen ms. Sjukdomen i det centrala nervsystemet har pÄverkat deras liv pÄ olika sÀtt men i dag utstrÄlar bÄda livsgnista och optimism.

Foto: Veronica Karlsson

Sörmland2019-09-28 05:28

NĂ€r Anna Maschmann kliver in genom dörren hemma hos Louise LidĂ©n i Stallarholmen möts de bĂ„da i en varm kram. De trĂ€ffades för ett halvĂ„r sedan, till följd av den gemensamma diagnosen,  multipel skleros, MS. Trots att sjukdomen i det centrala nervsystemet haft olika inverkan pĂ„ deras respektive liv – i Anna Maschmanns fall mĂ€rks den inte vid första anblicken medan Louise LidĂ©n sitter i rullstol – förstĂ„r de varandra till fullo. BĂ„da har varit nere i mörkret och vĂ€nt. I dag utstrĂ„lar de livsglĂ€dje och optimism.

– Man kan leva ett bra liv fast man har en neurologisk diagnos. Det Ă€r inte en dödsdom, sĂ€ger Anna Maschmann och visar en fĂ€rgglad affisch inför Neurodagen den 28 september.

BÄde Anna Maschmann och Louise Lidén Àr medlemmar i Neuroförbundet StrÀngnÀs och deltar i lördagens program i ABF-lokalen.

– Det blir förelĂ€sningar, filmvisning och demonstration av hjĂ€lpmedel. Alla Ă€r vĂ€lkomna men det Ă€r nog extra intressant för nydiagnostiserade och deras anhöriga. 

Duon vet vad de talar om. Louise Lidén var i 30-ÄrsÄldern nÀr livet vÀndes upp och ner. Hon hade ett chefsjobb, man och smÄbarn nÀr högerfoten blev allt svÄrare att styra.

– Först ignorerade jag det.

Åren gick. LĂ€karen hittade inget fel och sjukskrev henne för utbrĂ€ndhet.

– Sedan ramlade jag omkull pĂ„ en skogspromenad. Jag kunde inte gĂ„.

Efter magnetkameraröntgen och diverse utredningar fick hon diagnosen MS.

– Det var en mörk period. Folk gav mig blickar som om jag var onykter. DĂ„ hade jag velat ha en tröja dĂ€r det stod att jag har MS pĂ„ mig.

Domningar, trötthet, sjukskrivning och en process att förlika sig med en verklighet dÀr benen inte bar tog vid. FrÄgorna hopade sig.

– Jag som brukar bĂ€ra skinnjacka och sminka mig, ska jag gĂ„ med en rullator? Vad hĂ€nder med alla framtidsdrömmar? 

Idag, vid 56 Ärs Älder Àr hon helt rullstolsburen men sinnet Àr lÀttare och familjen starkt sammansvetsad.

– Livet fortsĂ€tter! Det Ă€r inte synd om mig. Min dotter sa "mamma, du Ă€r inte MS, du har MS". Med lite stöd, hjĂ€lp och planering kan vi gĂ„ pĂ„ bio eller Ă„ka ivĂ€g. Det fungerar, mycket tack vare min man.

VÀlmÄendet ökade ytterligare nÀr hon anslöt till en grupp som trÀnade pÄ gym. Alla hade neurologiska diagnoser och följde övningar utformade av sjukgymnast. Den sociala samvaron gjorde sitt till, hÀr fanns mÀnniskor som förstod varandra. En av dem var Anna Maschmann.

– TrĂ€ningen Ă€r livslĂ„ng och gör att man kan bibehĂ„lla funktioner, sĂ€ger hon.

För knappt 20 Är sedan fick nu 70-Äriga Anna Maschmann ont i benet. Eftersom maken tidigare fÄtt en blodpropp och gÄtt bort i lungemboli tolkade hon sina besvÀr som just en begynnande propp. I stÀllet gav en neurolog beskedet att hon hade MS.

– Jaha, sa jag. En smĂ€ll till. 

Tidigare kÀnselbortfall hade fÄtt sin förklaring. DÄ ms inte kan botas började hon med bromsmedicin.

– Jag kĂ€nde oro. TĂ€nk om jag inte kan ta mig ur sĂ€ngen nĂ€r jag vaknar? 

FarhÄgorna har inte besannats. Trots stundvis stark muskeltrötthet och vinglig gÄng lever hon ett aktivt liv. RörelseförmÄgan och stabiliteten har varit densamma i mÄnga Är.

– Min diagnos sĂ€tter kĂ€ppar i hjulet ibland men jag kĂ€nner mig inte sjuk. Jag kan gĂ„ i skogen och plocka blĂ„bĂ€r, ibland faller jag men dĂ„ tar jag mig upp. 

Hon har inte haft ett skov pÄ fem Är, klarar sig sjÀlv och vÀrdesÀtter tiden med barnbarnen.

– Man fĂ„r inse att man inte kan göra allt och glĂ€djas Ă„t allt man kan göra.

BÄde Anna Maschmann och Louise Lidén Àr medlemmar i Neuroförbundet StrÀngnÀs och kommer att medverka pÄ Neurodagen under lördagen.
BÄde Anna Maschmann och Louise Lidén Àr medlemmar i Neuroförbundet StrÀngnÀs och kommer att medverka pÄ Neurodagen under lördagen.
Neurodagen 2019

Neurodagen Àr ett Ärligt Äterkommande landsomfattande arrangemang vars syfte Àr att sÀtta strÄlkastarljuset pÄ neurologiska diagnoser och uppmÀrksammas pÄ följande orter i Sörmland:

Nyköping, TrÀffen i Folkets park, Olof Palmes vÀg 1B, 30 september klockan 17-19.

Eskilstuna, Mobacken, Eleonoragatan 18, 28 september med start klockan 15.

StrÀngnÀs: ABF-lokalen pÄ KÀllgatan 1, 28 september klockan 10-14.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!