De tar hand om dumpade djur – så ser de på att lagen ändrats

En lagändring har gjort att det blivit olagligt att överge tamdjur. Butiken Djurmagazinet har ett samarbete med polisen att ta hand om djur som hittas. De ser en fara med ändringen av lagen: Att djuren kommer dumpas där ingen hittar dem.

Djurmagazinet i Eskilstuna samarbetar med polisen. De tar emot smådjur som hittats.

Djurmagazinet i Eskilstuna samarbetar med polisen. De tar emot smådjur som hittats.

Foto: Lisa Hölne

Eskilstuna2019-04-22 19:28

Den 1 april trädde den nya djurskyddslagen i kraft. Då blev det olagligt att överge och dumpa tamdjur. Bara någon dag innan lagändringen var personal från butiken Djurmagazinet ute och fångade en av tre kaniner som släpps ut vid Ekeby våtmark i Eskilstuna.

– Det är underbart att lagen ändrats. Samtidigt har jag svårt att se hur lagen ska kunna efterlevas med tanke på hur det ser ut i dag.

Det säger Kim Tunér. Hon driver Djurmagazinet som sedan ungefär tre år tillbaka har ett samarbete med polisen om att ta hand om upphittade och övergivna djur. Genom åren har de fått in en rad djur – allra vanligast är kaniner, sköldpaddor och fåglar.

Hon ser en fara med den nya lagen.

– I dag när djur dumpas släpps de ut där någon ska kunna hitta dem, som kaninerna i våtmarken. Jag är rädd att den som vill bli av med sitt djur nu kommer att åka långt ut i ödemarken innan djuret släpps, och att djuret därför kommer att dö.

Tamdjur som släpps ut är inte förberedda på ett liv i frihet berättar Sandra Brännström på Djurmagazinet. Det syns på skicket de ofta är i när de hittas.

– De är ofta smala. De är ju inte så vana att behöva leta mat på egen hand.

Sandra Brännström var med och fångade en av kaninerna i våtmarken.

Två av de tre utsläppta kaninerna finns hos Djurmagazinet, detta sedan polisen fick in en av dem. Den tredje kaninen finns hos en privatperson som sagt att den gärna behåller den om ingen ägare hör av sig.

– Vi är övertygade om att de här kaninerna dumpats. Det är ingen som bor i närheten och det är ingen plats dit tre nästan identiska tamkaniner skulle råka rymma, säger Kim Tunér.

Annars kan det vara svårt att veta om det handlar om ett övergivet djur eller ett djur som smitit.

– Samtidigt ska en ägare ha så bra koll på sitt djur, och dessutom göra ordentliga efterlysningar om djuret rymmer, att det inte ska ses som att djurägaren övergett djuret, säger Kim Tunér.

Djurmagazinet står för alla omkostnader kring djuret och får ingen ersättning för sitt engagemang. Skulle en ägare ge sig till känna får den betala en dygnsavgift för tiden djuret har varit hos Djurmagazinet.

– Det är väldigt sällan vi får in övergivna djur där sedan ägaren hör av sig, säger Kim Tunér.

Hur vanligt är det att ni får frågan om ni kan ta hand om ett djur från djurägare som inte längre kan eller vill ha djuret?

– Det händer hela tiden. Som regel tar vi bara emot djur vi själva har sålt. Annars skulle det inte fungera. Det har också hänt att det står djur som lämnats här utanför när vi kommer till jobbet, säger Kim Tunér.

På Djurmagazinet lägger man mycket fokus på information och upplysning till de som funderar på att skaffa ett husdjur. Bland annat har de exempelvis vuxna kaniner man kan hyra under en kortare period för att se så att ingen i familjen är allergisk innan man köper en egen kanin.

­– Jag brukar säga: Skaffa inte djur till barnen, skaffa ett djur till familjen. Du kommer ha ansvar för djuret under hela dess livstid, säger Kim Tunér.

Ändringar i djurskyddslagen

Den 1 april blev det olagligt att överge tamdjur. Straffet kan bli böter eller fängelse i upp till två års tid. Så här skrev Regeringen när lagändringen genomfördes:

" I lagen förtydligas att djur ska ha möjlighet att utföra sådana beteenden som de är starkt motiverade för och som är viktiga för deras välbefinnande. Andra viktiga nyheter i lagen är ett uttryckligt krav på kompetens för alla som tar hand om djur, ett förbud mot att överge djur och ett stärkt skydd för djur som tävlar och deltar i prov."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!