EEM vill investera 110 miljoner i Kjula

Det kommunala energibolaget EEM vill investera i en reningsanläggning med stora miljöfördelar.

En sån här jordsorteringsanläggning vill EEM placera i grusgropen i Kjula. Just den här står i en täkt i Norge.

En sån här jordsorteringsanläggning vill EEM placera i grusgropen i Kjula. Just den här står i en täkt i Norge.

Foto: CDE

Eskilstuna kommun2020-03-16 05:57

Mindre förorenade massor av jord, sand och sten från bland annat schaktningar vid byggnation används i dag för att täcka slutdeponin vid avfallsanläggningen Lilla Nyby. Om några år kan schaktmassorna få ett mer hållbart användningsområde.

Sluttäckningen vid Lilla Nyby beräknas vara slutförd 2022. Behovet av sand och grus och möjligheten att hantera förorenade men fullt användbara, schaktmassor kommer att finnas kvar.

Nu talar mycket för att kommunens framtida behov kommer att tillgodoses genom att EEM investerar 110 miljoner kronor i en egen reningsverksamhet. Syftet är att sortera och tvätta jordmassor lokalt och därmed kunna återanvända materialet.

Huvudalternativet som EEM, Kommunföretag AB och kommunstyrelsen hittills ställt sig bakom är att anläggningen ska förläggas till den del av grusgropen i Kjula som ligger norr om E20, och numera ägs av kommunen.

Om även kommunfullmäktige ger tummen upp kan försäljning av ren sand och grus starta 2022.

Reningsprocessen är inte hundraprocentig. Ungefär en femtedel av de massor som tvättas förvandlas till ett koncentrat av föroreningar. Koncentratet som benämns silt, måste deponeras, lokalt eller annorstädes, och tanken är att det inledningsvis ska hamna vid Lilla Nyby.

Enligt EEM:s beräkningar kommer 75 procent av de renade massorna att efterfrågas kommunens och de kommunala bolagens verksamheter. På cirka sju år ska investeringen vara betald.

Förutom ett kommunfullmäktigebeslut återstår en del saker att lösa, däribland miljötillstånd, bygglov och upphandling av anläggning.

Kent Briby är produktionschef inom affärsområde återvinning. Han berättar att jordreningen, inklusive upplag för renade massor, kommer att uppta cirka sex av den totalt 16 hektar stora ytan i grusgropen.

Själva reningen sker med vatten i en flerstegsanläggning som upptar en yta på cirka 100 gånger 60 meter. Anläggningen ska kunna drivas av 4-5 personer, maskinförare, anläggningsskötare och tekniker.

– Reningen sker i en våtsikt, en sluten process med vatten där föroreningarna sedimenteras. De renade massorna sorteras efter fraktion och kornstorlek och kan återanvändas igen, säger han.

Återvinningschef Vesa Hiltula inflikar att en reningsanläggning i Kjula även skulle bidra till en minskning av den tunga trafiken i Eskilstuna.

– Trafiken genom centrala Eskilstuna skulle minska med 7 000-15 000 tunga transporter per år, säger han.

Karta: Grusgrop i Kjula
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!