Efter nio års kamp – nu rivs Folkesta

Striden om Folkesta är över. Efter stämningar, protestaktioner, tv-program och spaltmeter i tidningen sätter grävmaskinerna nu tänderna i det omtvistade området.

Arbetet med rivningarna i Folkesta pågår för fullt. Under onsdagen revs två av trävillorna närmast järnvägen.

Arbetet med rivningarna i Folkesta pågår för fullt. Under onsdagen revs två av trävillorna närmast järnvägen.

Foto: Kjell Carlsson

Eskilstuna kommun2019-11-21 05:45

Tystnaden bryts av dånet från en grävmaskin som fattar ett stadigt grepp om en husfasad. Det knakar från plankor som knäcks när ytterväggen bryts loss, gnisslar när förstukvistens gjutjärnsräcke rycks upp och kröks ihop som vore det ståltråd.

Efter närmare ett decennium av protester, stämningar, skriverier och konflikt rivs nu husen i Folkesta.

I början av oktober kom beskedet att det sista hindret för rivningarna var undanröjt. De kvarvarande Folkestaborna, som länge vidhöll sin rätt till sina hem och vägrade flytta, gav slutligen vika och sålde sina hus till kommunen

I måndags rullade så grävmaskinerna in i ”byn” som Folkestaborna själva kallar sin lummiga enklav.

Else-Brith Värlander, en av de Folkestabor som nyligen sålt men som än så länge bor kvar, är positiv till att rivningarna slutligen kommit igång.

– Det är lika bra. Det springer så mycket ungar här som krossar fönsterrutor och smyger runt på nätterna. Det känns väldigt tråkigt att man knappt vågar lämna sitt hus.

Robin Wiklund tillhör arbetslaget som genomför rivningarna. Iklädd vit hjälm och med en kofot vilandes mot axeln navigerar han mellan högarna av metall, isolering och träflis. Han stannar till framför den skylt som Folkestaborna satt upp och som vittnar om den strid som rasat här. Han frågar vad det handlar om.

– Märkligt. Men jag förstod att det var något åt det hållet, säger han när han får en kortversion av årens alla turer.

I bakgrunden pågår rivningen av två gula trähus närmast järnvägen. På andra håll pågår det mödosamma arbetet med att tömma husen på miljöfarliga inslag – lysrör, brandvarnare, batterier – innan själva rivningarna kan komma igång. Sorteringen av byggmaterial är den mest tidskrävande biten av arbetet.

– Det kommer ta sin tid, detta. Allt ska ju jämnas med marken, säger grävmaskinisten Simon Carlsson.

Rivningarna genomförs i etapper och enligt kommunen är tanken att den sista etappen, radhusen och parhusen på Torlundavägen och Dalhemsvägen, ska vara klar den sista maj 2020. Vad, mer exakt, som händer sedan återstår att se.

– Detaljerna får vänta till detaljplaneskedet men förutsättningarna är industri, handel och logistik och syftet är arbetsplatser för Eskilstuna, säger Magnus Lind, exploateringsingenjör på miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen.

Robin Wiklund sorterar byggmaterial från de rivna husen. "Det är den mest tidskrävande biten och är inte jättespännande", konstaterar han.
Robin Wiklund sorterar byggmaterial från de rivna husen. "Det är den mest tidskrävande biten och är inte jättespännande", konstaterar han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!