I Eskilstuna är det ganska bråttom om man ska slå ett slag för motionen och miljön och testa tillvaron som testcyklist. Senast 23 februari vill man ha in en intresseanmälan från framför allt familjer som kan tänka sig att prova att cykla till förskolan, till jobbet eller till affären.

– Allt vi kräver i gengäld är att man bloggar lite grand om tillvaron och att man väljer cykeln minst tre gånger i veckan, säger Agnes Widing på Energikontoret i Sörmland.

Hela projektet, som löper över två år och avslutas i höst kostar 2,6 miljoner kronor, och är sig ganska likt i jämförelse med det som genomfördes i fjol. Med den lilla skillnaden att man valt att tidigarelägga starten för grupp två, som i fjol låg mellan augusti och oktober.

– Det var flera som klagade lite grand på att det blev både mörkt och kallt i oktober i fjol, så i år flyttar vi fram så vi startar den andra omgången redan i juli och avslutar i september.

Den första grupperna som går ut och cyklar elförstärkt lådcykel gör det mellan april och juni.

Men reaktionerna från i fjol var förutom dessa anmärkningar om ett tufft väder i sluttampen väldigt positiva.

– Det var väldigt många som menade på att det var fantastiskt mycket enklare att cykla än de någonsin kunde tro, säger Agnes Widing.

– Men kolla gärna vad bloggarna från i fjol själva skrev på vår hemsida.

Inga olyckor och inga cyklar som försvunnit?

– Nej, inget värre än en punktering och några ekrar som gått.