Elevassistent kallade muslimer "kryp"

En elevassistent på samma Eskilstunaskola jämförde muslimer med djur. Enligt Näthatsgranskaren kan kvinnan dömas för hets mot folkgrupp.

Foto:

Eskilstuna2019-04-12 06:30

Den kvinnliga lärare som sålt nazistiska klädesplagg och gått i NMR:s demonstrationståg är inte den enda skolpersonalen som uttryckt sig rasistiskt på sociala medier. Tidningens granskning visar att en elevassistent – på samma Eskilstunaskola – kan ha gjort sig skyldig till hets mot folkgrupp.

I juli 2015, innan hon påbörjade sin nuvarande anställning, skrev kvinnan, även hon i 40-årsåldern, ett inlägg i en Facebookgrupp där hon kallar muslimer för "kryp".

"Ramadan slutar i dag. I morse vallfärdade dessa kryp till sporthallen för att fira. Sen vallfärdade dom tillbaka till sina hålor... Linjen jag avslutar dagen med kryllar av dessa (muslimer, reds; anm.)...så jag kör med Völund, Njord och annan bra musik på extra hög volym idag".

Enligt Tomas Åberg på Näthatsgranskaren, en partipolitiskt obunden grupp som granskar och anmälar hatbrott på nätet, är inlägget att likställa med hets mot folkgrupp.

– Hon säger att ramadan slutar i dag. Ramadan är till för muslimer. Hon gör därmed en direkt koppling mellan muslimer och kryp. Att likställa dem med djur är absolut hets mot folkgrupp. Det där skulle hon bli dömd för.

Musikgrupperna Völund Smed och Njord som kvinnan hänvisar till har båda kopplingar till vit makt-miljön. Eskilstunabandet Völund Smed, som gjorde sin sista spelning 2017, har bland annat anklagats för att hylla den dödade nynazisten Daniel Wretström i låten "De tystas led".

Tidningen har sökt läraren via telefon, mail och sociala medier utan framgång.

Lagen om hets mot folkgrupp

Att offentligt sprida nedsättande eller hotfulla uttalanden om en grupp av personer, med anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuell läggning.

Påföljden är böter eller fängelse i högst två år för ringa brott. Vid grovt brott är påföljden fängelse i sex månader till fyra år.

Vid bedömning av grovt brott ska särskilt beaktas om det som spridits varit särskilt hotfullt eller kränkande samt om det medvetet spridits till ett stort antal personer.

Källa: Åklagarmyndigheten, Lagen.nu

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!