Enbuske på 16,5 meter hittad i Eskilstuna

En nedfallen enbuske i Skogshall visade sig vara 16,5 meter. Det är därmed en av Sveriges största enar.

21 juli 2019 21:04

Tidigare i våras blåste ett enträd omkull på Leif Kenntofts tomt utanför Eskilstuna. När han i somras gick ut för att mäta trädet fick han sig en överraskning. Enträdet visade sig vara 16,5 meter, något som är ovanligt högt för ett sådant träd. Världens högsta en som hittils hittats var cirka 17 meter. Därmed kan trädet som Leif Kenntoft haft på sin tomt ta sig in på topplistan över monsterhöga enar.

– Jag trodde den var runt tio meter, så jag blev inte lite förvånad när jag gick ut och mätte enen och den visade sig vara så enorm, säger Leif Kenntoft.

Upptäckten om hur hög enen var kom som en stor överraskning för Leif Kenntoft, samtidigt beklagar han att den blåste ner.

– Jag har iakttagit den under många år och tyckt det var ett imponerande träd, så det var lite ledsamt att den blåste omkull, fortsätter han.

Att enen föll kan bero på röta och kraftiga vindar. Enar klassas som buskar eller mindre träd. Det gör att de sällan växer sig så höga, menar Leif Kenntoft.

– För att enen ska kunna växa och bli stor behöver den mycket solljus och den har stått i ett dike hela tiden, fortsätter han.

Världens längsta enträd på cirka 17,7 meter hittades i Ryd i Småland och tillhör familjen juniperus communis.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sophie Eriksson