Erbjudandet till hemmapluggarna: Gratis mattehjälp online

Ett gäng universitetsstudenter och lärare ­hjälper elever över hela landet att lösa kluriga mattetal online. ”När en elev förstår och tackar för hjälpen blir man riktigt glad”, säger hjälparen William Agnér.

2 april 2020 13:15

Att plugga hemifrån är inte alltid så lätt, allra minst när man kör fast. I dessa tider med isolerade elever hemma har en ny sorts hjälp seglat upp för att studierna ska funka så smärtfritt som möjligt.

KTH-studenterna Sophie Åström och Måns Nilsson startade för någon vecka sedan något som kallas Gratis mattehjälp online för elever som sitter hemma och pluggar på grund av corona. Hjälpen riktar sig till elever från årskurs 6 till och med gymnasiet. Hjälpen sker via chattappen Slack.

Nyheten om hjälpen nådde först ut via Facebookgruppen Gratis mattehjälp online för någon vecka sedan. Gensvaret från elever - och hjälpare! - har varit enormt.

– Engagemanget hos alla hjälpare vi har är fantastiskt att se, säger William Agnér, pressansvarig och en av hjälparna som pluggar till civilingenjör på KTH. Folk gör det här helt frivilligt, de tycker det är kul att få hjälpa till. Det ger en glädje som vissa inte tänkt på tidigare, att det är så roligt att hjälpa med skolarbeten.

När intervjun görs har 1 800 personer anmält intresse för att lära ut och 28 000 personer, varav de flesta elever, är kopplade till Facebookgruppen.

Redan under första veckan skapades en hemsida för att nå ut med insatsen: dothemath.se

– Det känns helt overkligt att det växt så snabbt, säger William. Första inlägget på Facebook blev delat över 80 000 gånger på fyra dagar.

Är matte extra tacksamt att hjälpa till med via nätet?

– Jag tycker det. Eftersom det är mitt favoritämne också så gillar jag att lära ut det.

Metoden går inte ut på att hjälparen levererar ett svar direkt, utan målet är att ge eleven förståelse för hur han eller hon ska lösa talet eller problemet.

– Vi ger tips på hur de ska tänka och kollar ofta hur de tänkt att lösa det hittills. Och så går man vidare utifrån det.

– När en elev förstår och tackar för hjälpen blir man riktigt glad.

William säger att det går lika bra att lära ut fysik och kemi samma väg, det gör KTH:s studenter också med framgång.

– Det varierar, det är lite olika ämnen vi hjälper med, det handlar om naturvetenskapliga ämnen.

För att organisera det på ett enkelt sätt har olika chattrum fått olika rubriker, de kan heta ”Programmering”, ”Matematik 1 & 2” med mera.

Eleverna och hjäparna guidas via dothemath.se till en server och inom fem-tio minuter brukar hjälpen komma efter att frågan ställts. Chattappen Slack funkar fint, tycker William.

Bland de som backar upp eleverna finns pensionerade lärare, verksamma lärare, universitetsstudenter och andra eldsjälar. Studenter från bland annat Chalmers, Lunds tekniska högskola och Blekinges tekniska högskola är numera också med och lär ut. Tidigare studenter från dessa universitet och många lärare från hela landet har också hittat gruppen.

Hjälparna väljer när de kan bidra med sitt kunnande, få sitter en hel dag och backar upp utan vanligare är att de går in en stund per dag och jobbar en stund.

Liksom i alla chattforum ska man se upp med skumma kontakter. Moderatorer finns för att kontrollera så inte forumet används till något annat än just skolarbete. Men även föräldrar bör hålla koll.

Hjälpare på nätet

Här ett urval:

dothemath.se

mattecentrum.se

pluggakuten.se

Facebookgruppen Global Svenska Plus - för lärare som behöver pedagogiska tips i fjärrundervisning.

Ida Karkiainen, riksdagsledamot från Haparanda, hjälper elever med samhällskunskap (via Facebook).

Flera studentorganisationer på universiteten har bildat läxhjälpsgrupper. På MDH i Eskilstuna låter man nu elever testa mötesverktyget Zoom, ett digitalt verktyg i distansundervisningen.

LearningWell i Nyköping erbjuder gratis programmeringshjälp för gymnasie- och högskolestudenter

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Susanne Redebo