Eskilstunabon Ola med i Lyxfällan – har 2,7 miljoner i skulder

Restaurangbesök, P-böter och skatteskulder i miljonklassen. I tisdagens säsongsavslutning av TV3:s "Lyxfällan" får Eskilstunabon Ola hjälp att ta sig ur ett djupt skuldhål.

6 maj 2019 20:57

När TV3:s program "Lyxfällan" kommer till Eskilstuna är situationen för golvläggaren Ola, 50, minst sagt ansträngd. En skatteskuld på en miljon kronor och totala skulder på 2 697 678 – säsongsrekord – som dessutom växer med 47 000 kronor för varje månad som går. Därtill fyra veckors tidsfrist innan kronofogden tar huset.

När Ola, "Lyxfällan personifierad" enligt programledaren Magnus Hedberg, i programmet får se en sammanställning av sitt växande skuldberg bryter han ihop.

– Man står där och ser att man har nästan 2,7 miljoner i skulder. När man får det i ansiktet är det klart att man blir chockad. Det är enormt omtumlande, säger han.

Utöver ett frikostigt leverne med utlandsresor, restaurangbesök och kläder har han bland annat dragit på sig parkeringsböter för 27 400 kronor – om året. Den största delen av gropen har han grävt genom att i flera års tid ha drivit eget företag utan att betala skatt.

– Jag har stoppat huvudet i sanden och kört på. För att göra en lång historia kort så har jag blundat för allt och levt för gott.

I programmet får han bland annat träffa en psykolog för att få hjälp att bryta sina vanor och kronofogden för att lägga upp en plan för hur han ska komma till rätta med sin ekonomi.

– Framförallt fick jag hjälp att få arslet ur vagnen. Psykologen hjälpte mig att inse att jag har ett problem. Det här är något som följt mig genom hela livet, mer eller mindre. Det handlar mycket om insikt. Jag vet själv många som har liknande problem som de skulle behöva göra något åt.

I dag har Ola dragit åt kranen och fått fason på den blödande ekonomin. Det omedelbara hotet om att bli av med huset är avvärjt, men planen är fortfarande att sälja.

– Jag har bestämt att huset ska säljas. Det kommer säljas genom en vanlig mäklare och inte genom kronofogden. Det känns jätteskönt att kunna göra det på den vägen.

När han blickar tillbaka på var han befann sig för bara ett par månader sedan är tillvaron väsenskild. En tuff och ångestfylld vardag har förbytts till framtidstro.

– Skulderna var enorma. I dag är de tack och lov nere på helt andra nivåer. Det känns jättebra att veta att jag kommer kunna bli skuldfri och kanske till och med få några kronor över. I dag studsar jag upp ur sängen. Det är en jäkla skillnad.

"Lyxfällan" sänds tisdagar klockan 20.00 på TV3, Viafree och Viaplay.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Simon Uggla 016–15