Ex-politikern entledigas som nämndeman

Sent under torsdagseftermiddagen föll Per Johnsson till föga och begärde att entledigas från uppdraget som nämndeman. Enligt lagmannen vid Eskilstuna tingsrätt hade han stängts av i annat fall.

Lagmannen Per Lennerbrant, högste chef vid Eskilstuna tingsrätt, säger att den uppkomna situationen är beklaglig.

Lagmannen Per Lennerbrant, högste chef vid Eskilstuna tingsrätt, säger att den uppkomna situationen är beklaglig.

Foto:

Övrigt2018-04-13 11:49

I onsdags kallades nämndemannen Per Johnsson till förhandling vid tingsrätten kommande vecka. På torsdagseftermiddagen skickade Per Johnsson ett mejl till Eskilstuna tingsrätt:

"Hej! På grund av det som står om mig i pressen så avsäger jag mig min plats som nämndeman nästa vecka. Om (lagman Per) Lennerbrant vill entlediga mig helt så har jag ingenting emot det".

Tingsrätten svarade med en fråga om brevet skulle förstås som en begäran om entledigande. I annat fall, skriver tingsrättens chefsadministratör, kommer ett ärende om avstängning att inledas".

Klockan 19:31 meddelade Per Johnsson: "Ni kan förstå det som en egen begäran om entledigande":

‒Jag kommer att bevilja hans begäran med omedelbar verkan. Beslutet kommer dock inte att undertecknas förrän tidigast på måndag. Fram tills dess är han formellt nämndeman, men han kommer inte att delta i den dömande verksamheten något mer, säger lagmannen Per Lennerbrant.

Vad hade hänt om Per Johnsson inte hade begärt att entledigas?

‒Då hade jag inlett ett ärende om entledigande utifrån de uppgifter som framkommit i pressen. Jag hade också haft möjlighet att stänga av honom i avvaktan på ytterligare utredning.

Det är i dagsläget oklart om Per Johnsson har några oavslutade arbetsuppgifter i tingsrättens regi.

‒Jag måste undersöka det här närmare. Det viktigaste är att han i fortsättningen inte deltar i den dömande verksamheten, säger Per Lennerbrant.

Enligt ett intyg som Per Johnsson 2015 lämnade in till Eskilstuna tingsrätt arbetade han då heltid som affärsutvecklare och företagsekonomisk rådgivare. Enligt intyget, utställt av ett Stockholmsföretag, tjänade han 400 kronor i timmen.

Under Per Johnssons tid som nämndeman har Domstolsverket betalat ut cirka 50 000 kronor avseende förlorad arbetsinkomst.

‒Vi kommer att gå igenom våra arkiv och se vad som har betalats ut och överväga om det ska föranleda en polisanmälan.

Kan den uppkomna situationen leda till att tidigare domslut, där han medverkat, omvärderas?

‒Det är svårt att överblicka och det är upp till parterna att agera. Det är ingenting som tingsrätten självmant gör.

Vad tycker du om det som hänt?

‒Det är beklagligt att personer som har uppdrag inom rättsväsendet, oavsett om man är nämndeman eller har en annan funktion, misstänks för brott. Det riskerar att skada förtroendet för rättskipningen och är därför mycket allvarligt. Samtidigt vill jag säga att han bara är misstänkt och att skuldfrågan ännu inte prövats. Han får betraktas som oskyldig fram till att något annat har bestämts.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om