– Vi får bära grejerna! ropar en gulklädd arbetare inifrån byggarbetsplatsen, och hans kamrater skrattar.
Exakt hur många personer som tagits ut i strejk, och hur många arbetsplatser som drabbats i Sörmland vet man ännu inte på byggnads verksamhetskontor i Eskilstuna.
– Det ramlar in byggmedlemmar nu som är uttagna i strejk. Det har varit ett tiotal här redan, säger Lars Hammarberg, ombudsman på Byggnads.
Hur lång tid kan strejken hålla i sig?
– Det är svårt att säga. Drar det ut på tiden så brukar det ofta bli långdraget. Men förhoppningsvis så blir det en lösning här om någon dag.
Magnus Bergman, Tf. vd på Tuna entreprenad, som håller i bygget som drabbas av den strejkande kranföraren, tycker inte att det är lika roligt.
– Vårat företag är inte uttaget i strejk, men det är däremot kranföraren. Det ställer till stora delar bygget.
Enligt Magnus Bergman kostar strejken Tuna entreprenad ungefär hundra tusen om dagen.
– Jag tror att vi är åtta snickare och några arbetsledare på bygget. Det är klart att man ska jobba, men då ska man också ha ett jobb att göra. Man kan inte bara sitta på fikalådan och ha lön.
Hur länge kan ni klara av en strejk?
– Två veckor, sen tycker jag att det får räcka. Det blir två miljoner på bara en månad. Det är inte som att vi kommer i konkurs av det här, men det är kännbart.
Charlie Eldh, vd på Flens byggkranar, berättar att de har ett tjugotal byggnadsanslutna som tagits ut i strejk spridda över 30 arbetsplatser.
– Vi har kranar i hela mellansverige. Från Uppsala i norr till Norrköping i söder, säger Charlie Eldh.
Han menar att konflikten mellan näringslivet och facket byggnads inte ska förväxlas med en intern konflikt på de strejkuttagna företagen.
– Vi kommer ju att rätta oss efter den överenskommelse som sker, och under tiden försöker vi uppträda korrekt mot varandra.