– Vi vill hedra alla som föll offer men också alla anhöriga som blev kvar, säger Nathalie Söderberg.
Hon är engagerad i Tillsammans för Eskilstuna, en lokalavdelning i stiftelsen Expos antirasistiska nätverk Tillsammansskapet.
– Det är viktigt att belysa faktorerna som låg bakom, hur nationalistiska rörelser ställde folk mot folk, säger Nathalie Söderberg.
Konsekvenserna: Över 8 000 muslimska pojkar och män i den bosniska staden Srebrenica mördades av serbiska soldater.
– Idén om ett etniskt homogent samhälle och islamofobisk propaganda som används för att svartmåla en grupp av människor, det är en retorik vi känner igen i Sverige som används av Sverigedemokraterna., säger Nathalie Söderberg.
– Här var det människor som var grannar med varandra som genom propagandan vändes mot varandra. Det går väldigt fort när det väl händer, säger Marcus Helgstrand, även han engagerad i Tillsammans för Eskilstuna.
På lördag anordnas manifestationer i både Eskilstuna och Flen och på andra platser runt om i landet till minne av folkmordet i Srebrenica. Allt för att sprida kunskap om vad som hände men också kunskap om hur det kunde hända.
– Jag har stått där, jag har träffat kvinnorna i organisationen Srebrenicas mödrar, jag har sett massgravarna. Det är en helt annan sak än att läsa om något i en bok, det sätter sig verkligen i ryggmärgen, säger Nathalie Söderberg.
Vad är det som får er att engagera er?
– Vad är alternativet? Att låta saker glömmas bort och låta nationalistiska krafter få fotfäste? För mig som antirasist är det viktigt att motarbeta nationalismen. Nationalism som ideologi är farlig då den är direkt exkluderande, nationalism ska inte blandas ihop med patriotism eller känslan av att vara stolt över något av de svenska fotbollslandslagen, säger Nathalie Söderberg.
– Vi hoppas att de som kommer till manifestationen är de som vill minnas men också dem som känner att de vill veta mer om vad som hände, säger Marcus Helgstrand.