Hittills har 46 av de planerade 50 kontrollerna gjorts på restauranger i Eskilstuna och flera verksamheter har visat sig ha brister.
– Sju av verksamheterna har inte följt riktlinjerna fullt ut. De största avvikelserna gäller bordens placering (som ska utgöra en minskad risk för smittspridning), det saknas tillfredsställande information till gästerna om hur de ska agera samt bristande rutiner för hur personalen ska agera för att minska smittspridning, säger Elisabeth Martinius Nilsson, chef för miljökontorets enhet för livsmedel- och alkoholtillsyn.
Vad händer med de verksamheter som brustit?
– Där blir det en ny, uppföljande kontroll nästa vecka.
Vilka verksamheter gäller det?
– Det vill jag inte kommentera.
Kontrollerna kommer fortsätta under veckoslutet men i onsdags tog tidningen rygg på miljöinspektören Magdalena Goczkowska för att se hur en restaurangkontroll går till. De inleddes först i tisdags, trots att den nuvarande coronasituationen har pågått under en längre tid.
– Vi på miljökontoret fungerar endast som en hjälpande hand åt Smittskyddet. Det är först nu som de har bett oss assistera när det gäller dessa kontroller, säger Goczkowska.
Kan du berätta vad ni gör vid en kontroll?
– Vår uppgift är att samla information hur restaurangerna sköter sina rutiner gällande Folkhälsomyndighetens föreskrifter. Framför allt handlar det om vilka rutiner varje verksamhet har infört och hur väl personalen följer dem. Vi har fått en checklista från Smittskyddet som vi sedan sammanställer och skickar tillbaka till Smittskyddet som i sin tur beslutar huruvida restaurangen gjort vad de ska eller ej. Det kan leda till att en restaurang stängs ned.
Anmäler du din ankomst i förväg?
– Nej, helst inte. Jag vill se hur de arbetar en vanlig dag. Om de vet att jag kommer blir det alltid lite annorlunda. Så idag har jag stått och spanat lite på avstånd till en början, säger Goczkowska.
Framför allt är det avståndet mellan gästerna som kontrolleras, allt för att undvika trängsel. Där har det under den senaste tiden florerat olika bud om hur långt det avståndet ska vara. Både 1,5- och 2 meter har nämnts.
– Rekommendationen ligger någonstans där emellan. Men man kan tänka på att hålla en armlängds avstånd hela tiden, det är lite enklare att själv kontrollera.
Onsdagens kontroll gjordes av restaurangen Basilica i Tuna Park. Här har restaurangchefen Daniel Varle infört ett flertal rutiner för gäster och personal.
– Vi har satt upp markeringar på golvet i kön för att hålla avståndet. Vi har även flyttat isär borden och plockat bort flera stolar. Om gäster står för nära i kön säger vi till direkt. Vi desinfekterar också våra ytor oftare nu, säger han.
Miljöinspektör Goczkowska anser att Basilica gjort ett bra jobb för att minska smittspridningen. Restaurangen har bland annat tydliga skyltar med meddelande om vad som gäller samt rutiner för personalen. Men en sak reagerar hon över:
– Flera sällskap sitter väldigt nära varandra vid borden, knappast på en armlängds avstånd. Det spelar mindre roll ifall de tar avstånd från varandra i kön om de sedan sätter sig tätt ihop vid borden. Det tolkar jag som ett icke-avståndstagande.
Krögaren Daniel Varles tolkning är en annan:
– Som jag ser det är det gästernas eget ansvar att hålla avstånd vid borden. Kommer det ett sällskap på till exempel fyra personer så är det ganska naturligt att de vill sitta nära tillsammans.
Borde inte rekommendationerna vara tydligare så egna tolkningar inte förekommer?
– Jo, det tycker jag. Det uppstår en viss problematik när det blir egna tolkningar av riktlinjerna. Men det är upp till Smittskyddet att avgöra, säger Goczkowska.
Smittskyddsläkaren Maria Bremén:
– Jag förstår att det kan uppstå vissa oklarheter kring detta då det inte är glasklart exakt vad som gäller. Jag kan bara säga att det är ett delat ansvar mellan restaurangen och individen som gäller. Restaurangen har skyldighet att se till att förutsättningar finns för gästerna att hålla avstånd samtidigt som individen har ett stort ansvar att göra det.
När kan det bli aktuellt att stänga en restaurang?
– Om jag får tydliga indikationer på att verksamheten inte följer riktlinjerna för minskad risk för smittspridning kan jag ta beslut om det.