På Faktoriholmarna i Eskilstunaån ligger Eskilstuna ölkultur. Huset från mitten av 1800-talet var tidigare hem för det Vapentekniska museet.
Men i det historiska huset finns nu ett bryggeri och en pub.
‒Vi vill vara ett lokalt besöksmål dit man kan gå för att äta och dricka, säger Anders Olsson.
Det är två familjer med en stor kärlek för öl som driver bryggeriet. Det startade 2006, men redan 2003 var det i gång som en förening.
‒Vi ville se om det fanns ett intresse först och därför startade vi föreningen. Eter att vi insett att intresset var stort så vi startade bryggeriet 2006, säger Anders Olsson, VD och medgrundare till Eskilstuna ölkultur.
Familjerna som äger mikrobryggeriet är dels Anders Olsson och hans fru Anna Jerdén, dels Arto Ukura och Annika Ukura.
Innan de startade bryggeriet hade de helt andra jobb. Anders Olsson jobbade som IT-konsult.
Men intresset för öl har funnits länge.
‒Jag och Arto är gamla hemmabryggare men vi ville båda ta det ett steg längre. Vi var tidigt ute. När vi startade var vi det tjugonde bryggeriet i Sverige, nu finns det 300 stycken, säger Anders Olsson.
Hur mycket betydde det för er att ni var så tidiga?
‒Det var viktigt. Eftersom vi var med tidigt har vi också blivit välkända, det satte oss på kartan redan från början.
När Anders Olsson ser tillbaka på minnena som hemmabryggare påminns han om hur mycket synen på öl har förändrats.
‒Förr tyckte folk det var konstigt att jag intresserade mig för öl, det var ett annorlunda intresse. Men under de senaste åren har öl i stället blivit inne. Hipsters som har koll på trender pratar om hur man ska brygga öl och de kan resa långt bara för att testa en ny sort.
Anders Olsson berättar att det finns de som, likt fågelskådare som bockar av de fåglar de har sett, har som mål att testa många olika öler och kryssar av en lista efter att ha druckit dem.
Visst kan man då undra om det egentligen är intresset för öl eller om det är viljan att prestera som får dem att åka runt och testa öl.
‒Men oavsett så är det bra för Eskilstuna att folk kommer hit. Det är bra för hotellen och för staden, säger Anders Olsson.
Öl från bryggeriet går att hitta på Eskiltunas och Torshällas systembolag, samt på systembolaget i Strängnäs, Västerås och Köping. Eskilstuna ölkultur levererar också till en varudepå i Örebro, och därifrån kan man beställa öl styckvis, oavsett var i landet man bor.
‒På systembolaget har vi fyra olika öl som vi säljer året runt. Sedan rullar ungefär åtta säsongsöl under året, berättar Anders Olsson.
Under sommaren kan man till exempel passa på att testa Eskilstuna sommarale och Eskilstuna sommar-IPA. Bryggeriets signaturöl är Eskilstuna dubbel IPA, berättar Anders Olsson.
Då Eskilstuna ölkultur både är ett bryggeri och en pub så går det även utmärkt att dricka ölen på plats på Faktoriholmarna.
‒Vi är ovanliga på det sättet att vi har en pub och ett bryggeri i samma lokal. Många andra bryggerier består av en fabrikslokal, så är det inte här. Man ska kunna hänga här och vi vill vara ett lokalt besöksmål dit man kan gå för att äta och dricka. Tidigare har vi varit en medlemspub, men sedan hösten 2015 är det öppet för alla att komma hit, säger Anders Olsson.
Under sommaren har bryggeripuben öppet på fredagar och lördagar.