Fullt drag på MDH – arbetsgivare på jakt efter sjuksköterskor

Rekordmånga studenter minglade under torsdagen med framtida arbetsgivare från regionen – verksamheter som skriker efter mer personal. Åsikterna gick isär bland studenterna om det är lönen som är det viktiga eller att trivas på jobbet.

7 februari 2019 16:50

Förväntan och nervositet låg i luften när studenter, chefer och professionell vårdpersonal samlades i Mälardalens högskola på Drottninggatan.

Representanter från bland annat åtta olika kommuner, Region Sörmland, Karolinska Universitetssjukhuset och privata vårdföretag fanns på plats.

Bakgrunden till träffen är den stora personalbristen inom vården.

Rekordmånga studenter hade anmält sig för att komma, 180 personer, vilket är fler än någonsin tidigare.

Två av dessa var Emma, 21, och Linnea, 20, som båda läser andra terminen på sjuksköterskeprogrammet i Västerås.

– Det är jättebra att komma hit och se vilka olika verksamheter det finns att välja på. Vi har sett flera som vi inte ens visste fanns, kärlsjuksköterska till exempel, säger Emma som antingen vill jobba på intensivvårdsavdelning eller med barn.

Kompisen Linnea funderar på att bli barnmorska, en av många yrkesgrupper där det finns goda möjligheter att få jobb av arbetsgivarna i regionen.

– Det är kul att vi är så eftertraktade. Det finns namnlistor överallt här som man kan skriva upp sig på. De behöver vikarier under sommaren och extrajobbare, även fast vi inte ens är färdigutbildade, säger hon.

Emma fortsätter:

– Det känns bra, men också lite oroväckande att det är en sådan kris med att hitta sjuksköterskor. Men det är väl för att lönerna och arbetsvillkoren måste bli bättre. Du jobbar ju ändå med människor, du vill hinna lyssna på patienterna och göra det där lilla extra, säger hon.

Linnea känner andra som har valt bort sjuksköterskeprogrammet på grund av lönen.

– Mitt förra jobb var på ett lager och som då 18-årig outbildad truckförare borde jag inte tjäna dubbelt så mycket som en utbildad sjuksköterska. Det är helt galet. Min sambo pluggar till byggnadsingenjör och kommer att tjäna betydligt mer än oss, trots att han inte räddar några liv. Men vi brinner så mycket för det här och kommer att vara ganska hårda när vi ska börja löneförhandla, fortsätter hon.

En annan som flanerade omkring bland utställningsborden var 21-årige Robin Nilsson från Eskilstuna.

– Jag tycker att det här är väldigt bra. Det gör att man får konkret kontakt med arbetslivet, säger han.

Vad vill du ha i ditt framtida yrke?

– Framför allt är det trivsamhet. Vi hör mycket om att det är stressigt och ont om personal. Det kommer det säkert också att vara, men man kan samtidigt göra något av det också. Jag tänker att lönen får baseras utifrån de förutsättningar som finns, säger Robin Nilsson.

Adriana Mesaros jobbar som intensivvårdssköterska på Mälarsjukhuset i Eskilstuna. Hon var en av många som visade upp hur det är att arbeta i Region Sörmland.

– Den här dagen behövs för studenterna, för att de ska kunna se att det finns möjligheter och att det finns jobb efter utbildningen. Man kan inte läsa sig till allt hur det är i tidningar eller böcker. De behöver träffa personal som faktiskt jobbar med det här.

En sak som blivit populärt bland arbetsgivare de senaste åren är att locka vårdpersonal och studenter med betald specialistutbildning. I nuläget gäller det även för anestesi-, intensivvård- och operationskliniken på Mälarsjukhuset.

Hon tipsar även studenterna om att besöka och hospitera på olika verksamheter.

– Det är svårt att veta vad du vill jobba med om du inte får se hur det går till i verkligheten, säger Adriana Mesaros.

Utställare under Karriärdagen 2019 på MDH i Eskilstuna

Landsting/regioner:

Region Sörmland: 12-14 sektorer/enheter

Region Västmanland: 14 enheter/sektorer

Akademiska sjukhuset, Uppsala (Ambulansenheten)

Landstinget Dalarna: Avesta Lasarett, samt Allmänpsykiatriska Kliniken Falun/Säter

Stockholms läns landsting: Karolinska Universitetssjukhuset, Södersjukhuset AB, Södertälje sjukhus, Sabbatsbergsgeriatriken, Jakobsbergsgeriatriken samt SLSO/ASIH (Avancerad sjukvård i hemmet)

Kommuner:

Avesta kommun

Eskilstuna kommun

Katrineholms kommun

Sala kommun

Skinnskattebergs kommun

Södertälje kommun

Vingåkers kommun

Västerås stad

Privat sektor/Övriga:

Attendo

Swedish Care International AB

Kriminalvården

Svensk Sjuksköterskeförening

Vårdförbundet

Källa: Mälardalens högskola

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Philip Johnsson

Ämnen du kan följa