Mitt ute i skogen mellan Kjula och Hällberga ligger ett av Eskilstunas mindre kända bagerier. En blygsam skylt visar vägen till gården Lindsäter och den ombyggda boden där historien om Kjula hembageri tog sin början för tre decennier sedan. Då hade Helena och Lars-Erik Larsson en treåring vars viktkurva planade ut. Föräldrarna anade hur det stod till redan innan de medicinska svaren kom. 

– När vi plockade bort gluten och mjölk fick vi honom att äta, berättar Helena Larsson. 

Förutom arbetet på gården hade hon erfarenhet av kontorsarbete men det var allt. Efter att ha läst på och blivit föga imponerad av dåtida utbud började hon baka med jyttemjöl.

Artikelbild

| Det grova surdegsbrödet är populärt.

– Det är naturligt glutenfritt och utan vetestärkelse. I dag har flera sorter tillkommit på marknaden, folk är mer medvetna.

Helena Larsson har själv en tarmskada av kronisk art, är glutenintolerant och mår bättre av att ta bort mjölken. Idén att baka till fler än den egna familjen föddes och Kjula hembageri var ett faktum.

– Jag kände att det vore roligt att hjälpa fler på traven. Jag tycker att man ska kunna äta gott även som intolerant.

Treåringen Kalle växte upp, blev delaktig i arbetet med bageriet och tog över gården. Helena och Lars-Erik Larsson flyttade dock inte längre än ett stenkast bort. Tillsammans driver trion bageriet som ett familjeföretag.

– Lars-Erik bakar lika mycket som jag. Kalle är också jätteduktig, vi hjälps åt.

Sortimentet består av en mängd olika matbröd, kaffebröd samt tårtor. Till de sistnämnda används sojavisp.

– Vi har även äggfritt. En del har förutfattade meningar om smaken och blir positivt överraskade. "Åh, va gott", brukar de säga.

Produkterna finns till försäljning  på en av Eskilstunas större matbutiker och har köpts in till kommunens äldreboende och skolor. För den som vill handla på plats går det också bra, bara man hör av sig innan. Sedan några år tillbaka levererar Kjula hembageri även pizzabottnar till ett 30-tal pizzerior i närområdet.

– Det började med att en grossist i Norge ville ha glutenfria bottnar. Sedan spred det sig.

En av årets höjdpunkter är deltagandet i Aptitrundan och Helena Larsson minns särskilt då den sörmländska smakupplevelsen sammanföll med en högtidsdag.

– Jag skulle fylla 70 dagen därpå och bjöd alla som kom på marängtårta med röda vinbär. Det var populärt!