Hållbarhet i fokus i morgonsoffan

Vårens sista morgonsoffa hade hållbarhet som tema. Den internationellt uppmärksammade blomsterbutiken Ecoflors innehavare Maria Larsson berättade om hur det är att bli intervjuad av tv-team från världens alla hörn. – Man blir starstruck av sig själv, säger hon.

23 maj 2019 18:00

– Vi trodde kanske inte att det skulle gå så fort när vi öppnade. Man kommer ihåg första gången man skulle prata engelska i en mikrofon och det stod någon och filmade en. Nu har det blivit vardagsmat. Vi hade japansk tv i går, säger Maria Larsson.

För två år sedan öppnade hon tillsammans med sin syster Karin butiken Ecoflor i Retuna Återbruksgalleria. Butiken säljer blommor som är miljövänligt odlade och krukor och andra återbrukade tillbehör till växter. Konceptet har rönt stor internationell uppmärksamhet.

– Vi har haft allt från USA, Australien, Kina, Japan, Ryssland. Det går knappt att peka ut någon som inte har varit där, säger Maria.

Programvärden Julia Rosqvist menade att det var Gruna Thunberg-varning på systern Karin Larsson som sedan tio år tillbaka även driver Decoflor på Rådhustorget.

– Jag har alltid tänkt att det ska finnas en miljöinriktning, säger Karin.

Julia Rosqvist styrde som vanligt morgonsoffan tillsammans med sin sidekick Carl Tillenius. Evenemanget hade denna gång flyttat ut från Munktell Science Park till restaurang Västra Porten på Stiga Sports Arena.

Lennart Berg från bolaget Mälarstaden, som förvaltar bland annat Galleriankvarteret, berättade om hur viktigt hållbarhetstänk är för företaget.

– Vi jobbar med marknadsföring för de som behöver nya lokaler och vi ser att det är väldigt många med invandrarbakgrund. Jätteduktiga entreprenörer som vi försöker hjälpa på olika sätt, säger han.

Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsförvaltningen informerade om sin verksamhet med att hjälpa personer med funktionshinder ut på arbetsmarknaden. Arbetsgivare som tar emot personer får ett lönebidrag från arbetförmedlingen som täcker en stor del av anställningskostnaden.

Det prisbelönta UF-företaget Sustainable Furnishing, som erbjuder en inredningstjänst där det använder återanvänt material, medverkade i soffan och avslöjade att det kommer att leva vidare som ett aktiebolag efter att UF-året avslutats.

Lina Granberg från Clarion Bolinder Hotel utmande andra företag att ”plogga”, det vill säga plocka skräp under motionsartade former.

– Vi vill naturligtvis att det här ska smitta av sig. Det tar så lite tid och man förenar nytta med nöje, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Joachim Sorbe