Hatiska salafister kan agera dolt i Eskilstuna: "Inte som i Göteborg och Gävle"

Kommunens samordnare mot våldsbejakande extremism, Björn Almroth, säger sig ha någorlunda bra koll på Eskilstunas moskéer. Enligt den sondering han gjort finns det inga specifika moskéer som driver en hatisk salafistisk livsåskådning men det finns definitivt enskilda personer.

24 maj 2018 22:24

Eskilstuna kommun, och mer specifikt Björn Almroth som sedan i somras arbetar som samordnare mot våldsbejakande extremism, har inte vetat om att stora moskén i Årby blivit utsatt för ett kuppförsök där en utländsk organisation försökte ta över majoriteten av styrelseposterna i stiftelsen. Den händelsen kunde misstanke om terroristbrott, en man som under några månader predikade i Al-Rahmanmoskén. Personer ur moskén har, enligt Ahlmroth, även rest till en organisation kopplad till Nusrafronten som tidigare varit en del av Al-Qaida. Sedan dess berättar Almroth att styrelsen i Al-Rahmanmoskén är utbytt och att dess linje inte är våldsbejakande.

– Ewa Spasowski (föräldraledig reds anm.) har haft samtal med dem, som med alla moskéer, men vi skulle gärna vilja samarbete ännu mer. Jag vet att när det avslöjades att hatiska salafister försökte rekrytera till al-Nusra reagerade andra medlemmar och de försökte stoppa dem. Det är klart att det fortfarande kan finnas enskilda individer som är våldsbejakande men de agerar dolt mot moskén.

Almroth tror inte att de unga killar som främst ockuperat de offentliga utrymmena i Fröslunda är våldsbejakande salafister utan att det snarare rör sig om osäkerhet och kriminalitet.

– Det finns stora problem i Fröslunda som går ut över allmänheten. Att unga män har en unken kvinnosyn finns över hela samhället i dag, inte bara hos konservativa salafister. Det finns stora problem med kriminalitet och droger säljs öppet på gatan.

Just nu pågår det ett febrilt arbete inom kommunen och dess förvaltningar att utbilda om våldsbejakande extremism och hur det går att identifiera det. Socialförvaltning, lärare och andra yrken kommer under hösten få föreläsningar inom ämnet. Hur situationen ser ut i skolan i Eskilstuna har han inte helt koll på.

– Jag har inte hört att det rapporterats om incidenter med till exempel moralpolisande, men det går inte att utesluta att det existerar. Min förhoppning är att personalen kontaktar mig om det.

Salafister

Salaf betyder "förfäder" på arabiska. Salafister tolkar koranen bokstavligt, som det ska ha nedtecknats på Muhammeds tid.

Salafister har en strikt syn på en odelbar gud och total underkastelse för guds lagar och regler.

Det finns olika inriktningar inom salafismen men alla bygger på samma tro. Det är tillämpningen som skiljer sig åt.

Alla salafister är inte jihadister. Alla jihadister är salafister.

Källa: Försvarshögskolan

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rebecca Öhman