Hittade rosa piller i frukostlimpan

Eskilstunabon Göran hann knappt ta en tugga av Skogaholmsbrödet innan han kände något hårt – i brödet hittade han ett piller.

Eskilstunabon Göran bet plötsligt i nåt hårt. Det visade sig vara ett piller.

Eskilstunabon Göran bet plötsligt i nåt hårt. Det visade sig vara ett piller.

Foto: Privat

Eskilstuna kommun2019-10-28 20:22

Det var förra tisdagen som Göran, som egentligen heter något annat, gjorde den märkliga upptäckten. Skogaholmsbrödet, av typen "Rustik Gårdslimpa", hade legat i frysen i flera månader, men nu tinats upp till frukosten.

Han berättar att han alltid brukar vara försiktig när han äter just fullkornbröd på grund av de små hårda kornen, och eftersom den lilla tabletten var det första han satte tänderna i, upptäckte han den väldigt snabbt.

Pillret är rätt precis 5 millimeter i diameter och märkt med "ER" på fyra ställen.

– Jag blev väldigt fundersam på vad det var och gick till apoteket och visade upp det, och de rekommenderade mig att kolla på Fass tablettidentifiering för att försöka ta reda på det, men där hittade jag ingenting, säger han.

Samma dag ringde han också Fazer, som tillverkar brödet, men lyckades inte komma i kontakt med någon förrän på torsdagen. Personen han talade med lovade återkomma, men någon återkoppling fick han inte.

– Det låter inte bra. Vi måste följa upp med kunden och utreda internt och kolla vad som kan ha hänt. Det är väldigt olyckligt om han ringt oss och inte fått återkoppling. Det ska vi självklart åtgärda, säger Iris Mäkitalo, kommunikationsansvarig på Fazer Sverige.

En stund senare ringer företaget upp och berättar att de fått kontakt med Göran och att de kommer utreda händelsen enligt deras rutiner. Den uteblivna återkopplingen ska ha berott på problem med växeln.

– Vi behöver få in föremålet och förpackningen och utreda det här. Vi har en process som vi går genom varje gång man hittar ett främmande föremål i en förpackning och det brukar gå ganska fort för att ta reda på vad det är för något och hur det hamnat där, säger Mäkitalo.

Hur säkerställer man att saker som inte hör hemma i brödet hamnar där?

– Vi har många olika processer för att undvika det, till exempel använder man metalldetektor för att inte spikar eller sådant ska hamna där. Men det låter väldigt märkligt, jag har inte hört talas om tabletter i bröd förut.

Göran berättar för Eskilstuna-Kuriren att han varit i kontakt med Fazer som lovat skicka ett kuvert där han kan lägga brödpåsen i fråga, samt ett rör avsett för tabletten. Han tycker händelsen är olustig, men poängterar att han inte hyser något agg mot Fazer.

– Jag är intresserad av vad det är som ligger i en limpa – det är min stora fråga. Och är det första gången eller något som hänt förut?

Pillret, som är rosa till färgen eftersom det förmodligen missfärgats, låg inuti brödet från Skogaholm.
Pillret, som är rosa till färgen eftersom det förmodligen missfärgats, låg inuti brödet från Skogaholm.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!