Hotande bilbrand snabbt släckt tack vare alert vittne – men snart brann fler bilar

Vittnet såg en person kasta något mot bilen, och plötsligt slog eldslågorna upp. Bilbranden i centrala Eskilstuna fick ett snabbt förlopp, och hotade att sprida sig till intilliggande hus och bilar.

20 januari 2019 22:50

Det var strax före klockan 21 på söndagskvällen som en privatperson genom sitt fönster observerade det pågående brottet på Gränsgatan. Denne slog larm till 112 direkt.

– Det var tur att larmet kom så kvickt. Dessutom ligger brandstationen bara ett stenkast från Gränsgatan, så branden var snabbt släckt, berättar Hans Tollbom, inre befäl vid Räddsam Mälardalen.

Annars hade det kunna gå illa. Detta då den aktuella bilen stod parkerad bara någon meter från andra bilar. Avståndet till ett intilliggande flerfamiljshus var endast ett par meter.

– Det fanns en klar spridningsrisk, säger Hans Tollbom.

Enligt vakthavande befäl Torbjörn Lindqvist, polisens region öst, vet polisen vem som äger det nu totalförstörda fordonet.

– Såvitt jag vet, ska ägaren vara kontaktad. Vi har även knackat dörr i området för att samla iakttagelser, men jag vet ännu inte om det gett något, säger Torbjörn Lindqvist.

En polisanmälan om skadegörelse genom brand har upprättats. Någon misstänkt gärningsperson har inte påträffats.

Vid 23-tiden kom larm om ytterligare två bilbränder, med nio minuters mellanrum. Det första från Lagrådsgatan i Lagersberg och det andra från Rådmansgatan i intilliggande stadsdelen Råbergstorp.

– Vi har styrkor på plats vid båda bränderna, sade Hans Tollbom, inre befäl vid Räddsam Mälardalen vid 23.15 på söndagskvällen.

– I det första fallet fanns ingen spridningsrisk. I det andra hann branden tyvärr sprida sig till ytterligare en bil.

Om söndagskvällens tre bränder har något samband är, enligt Hans Tollbom, för tidigt att säga och han hänvisar till polisen.

Lennart Vestergren hos polisen i Eskilstuna säger på måndagsförmiddagen:

– Det är jättesvårt att veta. Men det är klart att det kan finnas. Och visst känns det väl som att det kan finnas ett samband om det brinner flera bilar en söndag kväll såhär.

.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Carina Fredrixon

Ämnen du kan följa