I förra veckan redovisade Trafikverket en lösning som uttalas refuger. Ingen rondell, inga farthinder, ingen sänkning av hastigheten och inga övervakningskameror.
Knut Hawby på Trafikverket i Eskilstuna:
– Vi arbetar för att det ska vara säkert att röra sig i trafiken, och i oktober genomför vi trafiksäkerhetshöjande åtgärder i korsningen, säger Knut Hawby, samhällsplanerare på Trafikverket i Eskilstuna.
En cirkulationsplats har inte helt valts bort, men Trafikverket senarelägger byggstarten av den. Tidigast om tre år ser man en möjlighet att vara redo att bygga en ny rondell.
– Först måste det upprättas en ny vägplan, säger Knut Hawby.
De åtgärder som man nu är beredda att sätta in, och som inte kräver en vägplan, är refuger på alla fyra vägarna som ansluter till korsningen, grindar på gång- och cykelvägen på båda sidor och en flytt av både belysningsstolpar och hastighetsskyltar till en kostnad av 2,5 miljoner kronor..
Åtgärderna framkallar en tyst, men tydligt hörbar, fnysning från Per Eric Bergströms sida. Han har jobbat i femton år för att försöka få till ett övergripande grepp för att åtgärda problemen med korsningen.
– Varför gör man inte det här rätt på en gång - bygg en rondell, säger han med en viss skärpa i tonfallet.
Per Eric Bergström har inga direkta invändningar mot större delen av cykelbanan. Men han har synpunkter mot hur man lagt cykelbanan tvärs över Vallbyvägen och han har själv blivit vittne till många olyckstillbud just på detta avsnitt av vägen.
– Man har satt upp en triangel som två procent av cyklisterna vet vad den betyder, men inte en enda vink erbjuds till bilisterna att de närmar sig en cykelöverfart när de kommer från Vallbyhållet.
– Och alla åtgärder som skulle kräva tio minuters insatser, som att röja bort ett skymmande buskage vid vägen. Det händer ingenting.
– Allt nonsens om att man måste få ett godkännande av markägarna för att göra om, göra rätt, det har man ju redan fått. Det är inga markägare som vill att Hammarbykorset ska fortsätta att vara direkt livsfarlig att närma sig.
Per Eric Bergström överväger nu att JO-anmäla generaldirektören för verket, Lena Erixon.
– Så långt har det gått. Trafikverket har hela tiden varit, och är fortfarande, otroligt nonchalanta i det här avseendet. Hade de jobbat inom det privata näringslivet hade de fått sparken efter tre dagar med overksamhet.
– Det blir en JO-anmälan, jag ska bara få tiden att räcka till att skriva den...