Inre och yttre skönhet med Yvonne Ryding

Seniorboendet Strigeln förvandlas till tillfällig skönhetssalong när halva Eskilstuna United agerar spaterapeuter under Yvonne Rydings ledning.

Yvonne Ryding bistår med goda råd när Birgit Englund, får en ansiktsbehandling av Eskilstuna Uniteds Vaila Barsley. "Detta var helt underbart", utbrister 91-åringen.

Yvonne Ryding bistår med goda råd när Birgit Englund, får en ansiktsbehandling av Eskilstuna Uniteds Vaila Barsley. "Detta var helt underbart", utbrister 91-åringen.

Foto: Veronica Karlsson

Eskilstuna kommun2019-10-19 13:37

Fotbollsspelarna pysslar om ett tjugotal damer med ansiktsbehandlingar och massage. Birgit Englund, 91 år, njuter i fulla drag när mittbacken Vaila Barsley applicerar citrondoftande ansiktsvatten, följt av peelingmask och serum. 

 – Jag har bara smetat på kräm någon gång på vintern så detta var helt underbart.

Sedan tre år tillbaka är spelarna engagerade i Hjärta United, ett socialt projekt som bland annat tar sig an äldres ensamhet. Dock är det första gången Vaila Barsley ger en ansiktsbehandling på Strigeln.

– Det är skitkul! Jag kan tänka mig att göra samma sak med laget. När jag träffade Yvonne blev jag rörd över att hon vill lyfta andra kvinnor, du vet – "women empowering women". 

Den Yvonne hon åsyftar och som gett laget en specialutbildning gällande hudvård är ingen mindre än entreprenören Yvonne Ryding. Vid två tillfällen– intresset var så stort att en extra sittning tillkom – bistod hudvårdsexperten spelarna med råd och produkter från den egna hudvårdsserien YR skin care.

– Vi ville göra något handgripligt, där de äldre får känna sig sedda och omhändertagna. Det är en ynnest att få ge det i samarbete med tjejerna. Jag har ju själv spelat fotboll och vurmar för damfotbollen, säger Yvonne Ryding. 

Hon är uppvuxen i Hällbybrunn och har nyligen flyttat tillbaka till Eskilstunatrakten. Det är 35 år sedan hon kröntes till universums vackraste. Synen på skönhet är oförändrad, hon menar att huden påverkas i lika hög grad av hur insidan mår som hur man tar hand om utsidan.

– Jag vet att skönhet inte är det yttre. Jag hade förmånen att jobba med äldre när jag var ung, det gav perspektiv. Ju äldre man blir desto viktigare är det att äta och sova bra – ta hand om insidan. Det ger utstrålningen. 

Hon betonar vikten av att återfukta huden.

– Oftast blir den torrare med åren. Min mormor blev riktigt gammal. Hon var noga med sitt yttre, då kände hon sig piggare. 

Vaila Barsley har liknande tankegångar.

– Som man säger på engelska "look good, feel good, play good". 

Hon sminkar sig privat men inte på planen.

– Det är bara jobbigt, man svettas så mycket. Men jag plattångar håret och är noga med kroppsolja vid dusch.

Birgit Englunds behandling avrundas med en återfuktande kräm. Hon får välja mellan två produkter, pekar på flaskan märkt "anti age" och spricker upp i ett leende.

– Fast jag känner mig inte gammal!

Ulla Carlsson var mycket nöjd med ansiktsbehandlingen hon fick av Annica Barsley "Jag hoppas på en föryngrande effekt", säger hon skrattande.
Ulla Carlsson var mycket nöjd med ansiktsbehandlingen hon fick av Annica Barsley "Jag hoppas på en föryngrande effekt", säger hon skrattande.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!